21. avg 2020.

Prvanović: Na RTS-u se krše zakoni, rukovodstvo toleriše pa čak i rukovodi time

Istraživač Instituta za fiziku Slobodan Prvanović, koji je inače i potpisnik "Apela akademske zajednice za promenu uređivačke politike RTS-a", izjavio je u Novom danu da se na Radio televiziji Srbije "krše zakoni", a da rukovodstvo Javnog servisa "ne samo da to toleriše nego i rukovodi time".

Radio televizija Srbije (RTS) nije izabrala novog generalnog direktora, jer prilikom odlučivanja nijedan od dva kandidata koja su bila u najužem krugu, nisu dobili dvotrećinsku većinu glasova članova Upravnog odbora te medijske kuće. Tim povodom Prvanović je uputio otvoreno pismo zaposlenima na RTS-u.

Prvanović je rekao da bi, poput prošlogodišnje blokade Rektorata, nešto slično trebalo da se desi na RTS-u ili svuda gde se krše zakoni.

„Na RTS-u se zakoni krše unazad ko zna koliko godina, počev od kršenja Ustava od strane rukovodstva jer je članom 50. zabranjena cenzura, članom 51. građanima garantovano pravo na informisanje u vezi sa svim pitanjima od javnog značaja. Te dve ustavne odredbe se ne poštuju na RTS-u“, ocenio je Prvanović.

Dodaje da se ne poštuje ni Zakon o javnim medijskim servisima koji obavezuje Javni servis da obezbedi istinito i potpuno informisanje građana što oni, kaže, ne čine.

„Takođe, zabranjuje im služenje interesima političke ili bilo koje druge organizacije, što nije slučaj kad je reč o RTS-u. Dakle, krše se zakoni, rukovodstvo RTS-a ne samo da to toleriše nego čak mislim da i rukovodi time“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Upravni odbor je bio dužan da razreši dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika čim su primetili da se zakoni krše.

Prvanović smatra da zaposleni na RTS-u treba da se ugledaju, između ostalog, na kolege iz Belorusije odnosno da „ustanu u odbranu zakonitosti protiv rukovodstva koje ih krši“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend