21. avg 2020.

UNS na godišnjici otmice Slavuja i Perenića: Sloboda profesije zavisi od rasvetljavanja ubistva novinara

Predstavnici Udruženja novinara Srbije danas su kod obeležja „Tražimo ih“ gde su pre 22 godine na putu Velika Hoča–Zočište nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, poručili da od rasvetljavanja sudbina ubijenih i nestalih novinara od 1998. godine na Kosovu i Metohije zavisi sloboda profesije.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić istakao je da Udruženje traži pravdu za Slavuja, Perenića, ali i sve kolege koje su ubijene i otete od 1998. do 2005. godine, bez obzira na veru i nacionalnost.

„Očekujemo da nam Specijalni sud za ratne zločine sa sedištem u Hagu i Specijalno tužilaštvo odgovore gde su naše kolege, ko je odgovoran za njihova ubistva i otmice, a da se počinioci tih zločina najstrože kazne“, rekao je Ničić.

Član Uprave UNS-a Živojin Rakočević rekao je da se iza zločina sa tog prostora nalazi sistem, koji je sada na vlasti i koji „permanentno onemogućava istragu“. Od istrage i rasvetljavanja sudbina zločina nad novinarima, kaže, zavisi sudbina slobode na Kosovu i Metohiji, za Srbe i za Albance.

„Ako se prema broju ubijenih i otetih novinara i medijskih radnika ceni sloboda ovog prostora, nalazimo se na samom dnu“, rekao je novinar Rakočević i dodao da je obeležavanje nestanka Slavuja i Perenića važno kako bi se poručilo da na tom mestu počiva sloboda profesije.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić istakao je da Udruženje traži pravdu za Slavuja, Perenića, ali i sve kolege koje su ubijene i otete od 1998. do 2005. godine, bez obzira na veru i nacionalnost.

Istraživačica UNS-a Jelena L. Petković, koja je tri godine pokušavala da sazna šta se desilo sa istragama ubijenih i nestalih kolega na Kosovu i Metohiji, rekla je da važno da se svake godine obeležava godišnjica kako bi pokazali solidarnost sa porodicama Slavuja i Perinića, ali i ostalim porodicama koje su izgubile najmilije.

„Od juna 1998. godine do 2005. godine ubijeno je i kidnapovano 17 novinara iz srpskih i albanskih redakcija, kao i tročlana ekipa nemačkog Šterna. Ni za koga od njih istrage nisu sprovedene do kraja da znamo ko su ubice, kidnaperi i nalogodavci tih zločina. Tražimo istinu“, rekla je novinarka Petković.

Član Suda časti UNS-a Goran Avramović kazao je da je efikasan rad Specijalizovanih veća za sedištem u Hagu na ovim zločinima poslednja prilika da međunarodna zajednica pokaže da joj je stalo da se dođe do epiloga tragičnih sudbina kolega.

„Ukoliko sud sa sedištem u Hagu ne iskoristi ovu priliku, bojim se da će međunarodna zajednica, koja ima veliku odgovornost za situaciju u kojoj se danas nalazimo, sa ovih prostora otići crnog obraza“, rekao je Avramović.

„Od juna 1998. godine do 2005. godine ubijeno je i kidnapovano 17 novinara iz srpskih i albanskih redakcija, kao i tročlana ekipa nemačkog Šterna“, rekla je novinarka Petković

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend