21. avg 2020.

Zvezdan Milovanović: Dobrostojeći vojnik partije

„Ja sam spreman da radim bilo koji posao koji mi se poveri“, rekao je ovih dana poverenik naprednjaka za Niš, biznismen i inženjer elektronike Zvezdan Milovanović (54) odgovarajući na javnu dilemu da li će biti niški gradonačelnik ili ministar telekomunikacija.

Zvezdan Milovanović (foto Fejsbuk profil)

„Bilo koji posao“, dakako, može da „mu poveri“ isključivo Aleksandar Vučić, te njegova politička stranka, kojima je već godinama i dokazano odan.

Iako je, prema našim izvorima, veoma želeo funkciju gradonačelnika u rodnom Nišu, iz kojeg ne namerava da se seli, bez ikakvog javnog protivljenja prihvatio je Vučićevu odluku da bude „poslat“ na ministarsku funkciju.

I druge Vučićeve i stranačke odluke za njega su zapovest, u toj meri da je umeo javno da negira i očigledne činjenice, ukoliko je to nalagao „zvanični stav“.

Potvrdio je to i u slučaju protesta u Nišu zbog naslovnice NIN-a i Koraksove karikature u Danasu, u decembru prošle godine, kada je tvrdio da iza njega stoji „neka grupa na Fejsbuku“, a Vučić naknadno „priznao“ da je sva takva okupljanja po Srbiji organizovala SNS.

Milovanović, osim što, kako tvrde nezvanični izvori, kao glavni stranački operativac u Nišu „brine o svemu“- od organizovanja članstva i javnog sektora za odlazak na Vučićeve i SNS mitinge do zapošljavanja i kadroviranja u Gradu, slovi i za ozbiljnijeg stranačkog finansijera, što se „višestruko isplatilo i njemu i porodici“.

Uprkos tome, što sam tvrdi, da od prodaje „porodičnog“ kablovskog operatera Kopernikus tehnolodži državnom Telekomu, u novembru 2018, on „više nema posla u Nišu“, u oktobru 2019. godine je kupio ruinirani hotel „Srbija“ u Niškoj Banji, preko kompanije Tvinel, čiji je jedini vlasnik.

Prema podacima APR-a, Tvinel i on lično su, takođe, vlasnici Televizije Kopernikus Kejbl Netvork (KCN), koja je, pak, u procesu privatizacije medija, postala vlasnik novoformiranih Kopernikus televizija u Raškoj, Boru, Jagodini i Šidu.

Poslovnu imperiju ove porodice poslednjih godina značajno je uvećao njegov brat blizanac Srđan, čija je firma Kopernikus korporejšn Cajprus, samo mesec dana nakon što je državnom Telekomu prodala svoj udeo u kablovskom operateru Kopernikus tehnolodži za 195 miliona evra, kupila nacionalne televizije Prva i 02 za 180 miliona evra.

Mada je tvrdio da te dve transakcije nisu povezane, deo stručne javnosti je ocenio da je reč o zloupotrebi novca građana Srbije u stranačke svrhe.

Prema APR-u, Srđan je preko firmi u Beogradu i Nikoziji formalni vlasnik više kompanija u „porodici“ Kopernikus koje se bave gradnom, drumskim prevozom, hotelijerstvom i ugostiteljstvom.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend