17. sep 2020.

Preostalih 5 miliona dinara za medije u Nišu dobio „Kopernikus“ Zvezdana Milovanovića

U prvom “predizbornom” krugu deljenja novca niškim medijima, maja ove godine, podeljeno je 84 miliona dinara, ali ništa televiziji u vlasništvu poverenika SNS-a Zvezdana Milovanovića. Sada je svih preostalih 5 miliona dinara dobio Milovanovićev Kopernikus. Da je konkurs protekao u senci javnosti, bez jasnih kriterijuma, navodi Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.

Izbori u Srbiji i Nišu bili su 21. juna, a mesec i po dana pre toga raspodeljen je novac koji Grad Niš daje medijima za sadržaj od javnog interesa. Od 84 miliona dinara, više od dve trećine otišlo je u ruke medija bliskih ili naklonjenih SNS-u – TV Zoni plus, Niškoj i Belamiju. Četvrti iz pokera niških televizija – Kopernikus, čiji je većinski vlasnik Zvezdan Milovanović, nije dobio ništa.

To je “ispravljeno” u drugom krugu dodele novca, pa je 9. septembra potpisano rešenje kojim se Kopernikusu Cable network od preostalih 5.030.000 dodeljuje 4.950.000 dinara.

Za projekat „Carski grad – putevima kulturnog blaga“ – piše u rešenju.

Ostalih 8 projekata u ovom drugom krugu – nisu dobili ništa.

U prvom krugu Belami je dobio 18 miliona dinara, Niška 14,8, a Zona plus 14,4 miliona dinara.

Opet niko nije pitao građane šta žele za svoj novac

U obrazloženju odluke zašto ostali mediji nisu dobili novac, članovi komisije pozvali su se na određene članove pravilnika i naveli da im projekti nisu usklađeni sa “prioritetima, problemima i potrebama građana”.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava kaže da je upravo u tome i srž problema i ovog konkursa – da niko nije pitao građane šta su njihovi problemi, prioriteti i potrebe.

I ovaj konkurs prošao je u senci javnosti i bez uključivanja građana. Nije dovoljno rešenje staviti na gradski sajt. Ceo koncept projektnog finansiranja okrenut je naopačke. Samo povećana transparentnost procesa može da ovaj proces unapredi u proces od javnog interesa – kaže Đorđević.

Osnov za sumnju u ceo proces Đorđeviću stvara i to što komisija raspiše konkurs, medij konkuriše za maksimalni iznos i dobije ga, kao što je bilo u ovom slučaju gde je konkurs bio na 5,03 miliona dinara, a Kopernikusov projekat bio je 4,95 miliona dinara.

Problematično je što ovo sve liči na neku političku podelu plena. Nije zabranjeno zakonom, ali je činjenica da je poverenik niškog SNS vlasnik televizije Kopernikus. Kao što je u prethodnom konkursu jedan drugi lokalni medij dobio novac gde je vlasnik član porodice izabranog lica (Tv Zona plus, sin direktora BIA Bratislava Gašića prim.a.), sve to potvrđuje da je konkursno sufinansiranje ozbiljan problem koji neće moći da se reši bez pritiska građana – objašnjava Đorđević.

Zato Đorđević zahteva hitnu promenu pravilnika i druge regulative vezane za ovu oblast, uz uvođenje mehanizma koji bi uključivao građane u sam proces.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend