21. avg 2020.

Janjić: Telekom može da rasturi samo država, RTS ne može da se menja iznutra

Predsednik Aleksandar Vučić optužio je SBB da želi da uništi državni Telekom, "da biste svojim tajkunima omogućili da dalje pljačkaju". Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, ističe da Telekom može da rasturi samo država i dodaje da ima utisak da se na tome već radi.

„Kada istraživački mediji napravi priču o Telekomu, sve se zna, sve piše, šta je odakle. Izjava predsednika je dnevno politička ocena u kojoj an ženeral optuži nekoga da je lopov i da hoće da rasturi državnu firmu. Telekom može da rasturi samo naša država i imam uisak da se na tome radi već“, rekao je Janjić u Novom danu komentarišući izjavu predsednika o Telekomu i SBB-u.

Janjić dodaje da ne možete kupovati „nepoznate provajedere“ za 120 miliona evra i to predstavljati kao normalnu investiciju.

„Telekom je i državna firma i obavezna je da prema javnosti izlazi transparentno sa podacima o svom poslovanju. Država je obavezna da se isto odnosi prema firmama čiji je ona vlasnik i prema firmama u nečijem drugom, odnosno privatnom vlasništvu. Inače ćemo imati haos, kao što imamo, neravnopravne uslove. To je naročito važno kada je reč o medijskim pričama“, napominje Janjić.

On ukazuje da medijske kompanije koje imaju veze sa Telekomom nikada nisu bile pod negativnim ocenama vlade, za razliku od drugih koje jesu. Kako kaže, to je spojivo i povezivo, a ne bi smelo da bude.

„Javni servis ne može da se menja iznutra“

Upravni odbor Radio-televizije Srbije nije izabrao novog generalnog direktora, a na tom mestu u v.d. stanju za sada ostaje Dragan Bujošević. Gost Novog dana za javni servis kaže da bi trebalo da bude temelj informisanja, a da on to kod nas nije već više servis vladajućeg bloka. Prema njegovoj oceni, nema uslova da se situacija u RTS-u menja iznutra, već se čeka izbor nove vlade da se promeni v.d. stanje Bujoševića.

„Ne vidim naznake da će nešto bitno da se menja u RTS-u. A u esencijalnom značaju ovog društva je da se promeni i da objektivno i profesionalno izveštava o događajima. Ne možete imati proteste pod prozorom, a da izveštavate o ratu u Avganistanu. Niste onda javni servis“, ističe Janjić.

On kaže da je situacija ujavnom servisu takva da sam RTS iznutra ne može da promeni ništa, već mora da se promeni „opšti okvir u političkom sistemu i društvu“.

„Ne ni javni servis koji će biti podeljen između vlasti i opozicije, već koji će objektivno izveštavati. Ne mislim da to mogu sami da promene i ne očekujem nikakve efekte obraćanja njima“, kazao je Janjić povodom otvorenog pisma profesora Slobodana Prvanovića zaposlenima na RTS-u.

Govoreći o stanju medijima u Srbiji i odnosu prema novinarima, urednik Bete kaže da se napadi neprekidno ponavljaju i broj im se uvećava i to ne samo u Srbiji već i na evropskom nivou.

Kada je u pitanju Srbija, ističe da postoji sistem u kome „imate kombinovano pretnje od strane predstavnika vlasti, vi ste ovakvi, vi ste onakvi, vi ste plaćenici i s druge strane sistematsko ignorisanje od strane organa javne vlasti“ jer niko ne obraća pažnju na afere koje su otkrili mediji.

Janjić napominje da je Srbija zaglavljena u oblasti vladavine prava i medija, a da se na tome najmanje radi ili u suprotnom smeru od onoga kako traže evropska pravila i EU.

„Ako neko misli da ćemo rešiti ulazak u EU tako što ćemo napraviti sporazum sa Kosovom, to je samo uslov da nastavimo ulazak. Doćiće na red pitanja vladavine prava i medijskih sloboda. Idemo samo unazad. Brisel i Vašington će biti nepopustljivi kada je reč o ta dva pitanja“, istakao je gost Novog dana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend