22. avg 2022.

Davenport: Misija OEBS-a nastavlja da poziva pravosudne institucije da traže odgovorne za nestanak Ranka Perenića i Đura Slavuja

Šef misije OEBS-a na Kosovu ambasador Majkl Davenport rekao je juče da nestanak Đura Slavuja i Ranka Perenića pre 24 godine odražava opasnosti sa kojima se hrabri novinari saoučavaju dok izveštavaju u vreme konflikta, dodavši da danas to posebno možemo videti u Ukrajini. Davenport je pozvao pravosudne institucije da traže odgovorne za nestanak ovih novinara i za slične zločine.

„Misija OEBS-a, zajedno sa Udruženjem novinara Srbije i mnogi drugim, nastavlja da poziva pravosudne institucije da aktivno traže one koji su odgovorni za ovaj i ostale zločine protiv novinara i medijskih radnika. Dok se sećamo nestalih novinara, sećamo se takođe i njihovih porodica i važnosti javne diskusije u podizanju svesti o okončanju nekažnjivosti“, zaključio je Davenport.

Istakao je da je okončanje nekažnjivosti za ovakve zločine odlučujuće da bi se sprovela pravda i da bi se takvi zločini sprečili u budućnosti.

„Danas, 21. avgusta, sećamo se života i rada Đura Slavuja i Ranka Perenića, novinara Radio Prištine koji su nestali dok su bili na novinarskom zadatku pre 24 godine. Sećajući se njih, podsećamo se i ostalih nestalih novinara“, rekao je juče Davenport.

Podsetio je da su Perenić i Slavuj poslednji put viđeni putujući automobilom ka Orahovcu kako bi izveštavali.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend