21. avg 2021.

Medijski radnici: Nećemo odustati od zahteva za rasvetljavanjem sudbine nestalih novinara tokom rata

Godišnjicu otmice ekipe Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića danas su medijski radnici obeležili odlaskom do mesta gde su poslednji put viđeni i ispred spomen ploče sa natpisom na albanskom i srpskom poručili da nikada neće odustati od zahteva da bude rasvetljena sudbina svih nestalih novinara tokom ratnih dešavanja.

Na spomen ploči piše „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih“.

„Odavde je počeo sunovrat naše profesije i odavde je počela fatalna brojka od 17 ljudi – medijskih radnika i novinara koji su stradali radeći svoj posao, koji su oteti, nestali i ubijeni“, rekao je predsednik predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević na mestu gde su pre 23 godine poslednji put viđeni Slavuj i Perenić, kod Velike Hoče, u opštini Orahovac.

Rakočević je istakao da je ključno i osnovno pitanje – kako je moguće da posle više od dve decenije živimo u sistemu koji nije sposoban da izvede pred lice pravde bilo koga koji je u neku ruku odgovoran za ono što se dogodilo sa 17 naših kolega.

On je poručio da je potpuno jasno da sistem „koji je sposoban da zataška, prikrije i ćuti nad žrtvama, apsolutno odgovoran za sve“, dodavši da je u osnovi, ključna reč – sloboda.

„Sloboda koja se okuplja oko ovog spomenika, koja danas sa ovog mesta i sa ove spomen ploče poručuje – nećemo prestati dok ne vidimo ko je, zašto je, na koji način i zbog čega oteo naše kolege, od trenutka pre više od 20 godina do dana današnjeg, ko je u toj meri mogao zauzdati jedno društvo da ćuti i ne govori“, dodao je Rakočević.

Predsednik Društva novinara na Kosovu i Metohiji Budimir Ničić istakao je da su sve institucije zakazale kada su u pitanju ubijeni i oteti novinari – i domaće i međunarodne.

Tvrdi da su, nažalost, zakazali i medijski radnici sa Kosova, pre svega Albanci, za koje kaže da imaju mnogo veću snagu i uticaj u odnosu na srpske redakcije.

„Ovom prilikom bih apelovao pre svega na njih da iskoriste svoj uticaj i skrenu i drže pažnju javnosti kada su u pitanju ubijeni i oteti novinari, i Srbi i Albanci, jer to je najmanje što porodice ubijenih i otetih kolega očekuju od njih i nas (medijskih radnika)“, kazao je Ničić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend