22. avg 2022.

Raspisan konkurs za nagradu “Dragan Janjić” – tema “Medijska pismenost”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i novinska agencija Beta, raspisali su konkurs za nagradu „Dragan Janjić” za najbolje akademske i istraživačke radove, na temu „Medijska pismenost”. Biće dodeljene dve nagrade u iznosu od po 160 000 dinara bruto – za najbolji štampani rad ili najbolji multimedijalni rad. Konkurs se raspisuje uz podršku programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Glavni cilj Konkursa je da se uveća baza znanja u oblasti medijske pismenosti, kao i da se ovakvi radovi učine dostupnim javnosti. Na ovaj način bi se podržali svi koji promišljaju o medijskoj pismenosti i njenim različitim dimenzijama i aspektima.

Radovi mogu obuhvatiti kritička sagledavanja na temu medijske pismenosti, poput predloženih:

– Značaj medijske pismenosti
– Istorijski i konceptualni razvoj medijske pismenosti
– Ključne ideje, teorije i principi medijske pismenosti
– Medijska pismenost i drugi koncepti
– Ključni društveni akteri u razvijanju medijske pismenosti (u svetu, Evropi, regionu, Srbiji)
– Uloga političke kulture, društvenog konteksta
– Uloga medijskih politika i medijskog sistema u razvoju medijske pismenosti
– Uloga obrazovnih politika i obrazovnog sistema u razvijanju medijske pismenosti
– Sistemski problemi i moguća rešenja u razvijanju medijske pismenosti u Srbiji
– Indikatori medijske pismenosti
– Informativni mediji i medijska pismenost
– Popularni medijski sadržaji i medijska pismenost
– Tradicionalni mediji (štampa, radio, TV) i medijska pismenost
– Digitalni mediji i medijska pismenost
– Medijska pismenost u praksi – Dobre prakse u oblasti medijske pismenosti
– Medijska pismenost i ljudska prava

Ovo je prva nagrada „Dragan Janjić” koja se dodeljuje u čast nedavno preminulog novinara, osnivača Bete i NUNS-a. Dodeliće se dve nagrade – za štampani ili multimedjialni rad na osnovu pisanog predloška. Obe nagrade će iznositi po 160 000 dinara bruto.

Svrha novčane nagrade je da se podržani radovi objave i promovišu, obezbeđujući dalju popularizaciju rada u oblasti unapređenja medijske pismenosti i nagrađenih autora i autorki. Cilj je da se pospeše istraživačke prakse, multimedijalni pristup temi medijske pismenosti širenje fonda znanja i kreativnog pristupa u oblasti medijske pismenosti, umrežavanje i interdisciplinarna saradnja. Program Nova pismenost će dodatno podržati promociju nagrađenih radova.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih i master studija svih fakulteta i profesionalci (istraživači, akademski radnici, informacioni/bibliotečki, medijski i tehnološki stručnjaci, edukatori, umetnici, aktivisti koji se u poslednjih pet godina bave temom medijske pismenosti.

Uslov je da su radovi nastali u periodu od 1. januara 2019. do 5. septembra 2022. godine. Neophodno je da radovi predstavljaju inovativni autorski rad koji je zaokružena celina, i da ukazuje na značaj medijske pismenosti za naučnu, profesionalnu i/ili širu javnost.

Rok za prijavu radova je 5. septembar 2022. godine.

Radove slati na mail: program@nuns.rs

Više o uslovima konkursa možete naći u sledećem dokumentu.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.

Izjavu o originalnosti i autorstvu rada možete preuzeti ovde.

Dragan Janjić je novinarsku karijeru započeo u Tanjugu, a zatim sa kolegama osniva Betu, čiji je glavni urednik bio u dva mandata. Bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, zamenik glavnog urednika Politike, a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana.

Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizacijom novinarstva, insistiranje na etičkim standardima i unapređenje medijske scene. Kolege ga pamte kao principijelnu osobu, posvećenu objektivnom novinarstvu, koje je shvatao kao četvrti stub demokratije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend