12. mar 2020.

Prvanović predao REM-u zahtev za razrešenje UO RTS i zabranu rada tri televizije

Naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović podneo je danas, u ime 169 građana i akademskih građana, zahtev Regulatornom telu za elektronske medije za razrešenje članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i zabranu emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B.

U zahtevu se od REM-a traži da pod hitno počne da postupa u skladu sa ovlašćenjima dobijenim od Skupštine Srbije i da sankcioniše sve one koji rade protivno zakonima.

„Svedoci smo drastičnih kršenja medijskih sloboda, a time i ljudskih prava, nepoštovanja zakona koji regulišu medijski prostor i zloupotrebe medija radi obmanjivačkog prikrivanja afera pripadnika vladajuće stranke i propagandističkog veličanja njenog predsednika“, navodi se u zahtevu.

Dodaje se da su članovi REM-a svojim nečinjenjem omogućili takav „sunovrat medija“.

U zahtevu REM-u se podseća da je više od 140 članova akademske zajednice tražilo od rukovodstva RTS da promeni uređivačku politiku u pravcu poštovanja Zakona o javnim medijskim servisima, odnosno da javnost informiše istinito, nepristrasno, celovito i bez cenzure, i ne služeći interesima nijedne političke stranke.

Pošto taj zahtev nije usvojen, dodaje se u zahetvu, tražene su ostavke celokupnog rukovodstva RTS, što nije učinjeno.

Kada je reč o komercijalnim emiterima, televizije Pink, Hepi i Studio B već duže vreme preko svojih programa plasiraju najgoru propagandu u korist vladajuće stranke i njenog predsednika, a što ste mogli i morali da primetite, navodi se u pismu REM.

„Smatramo da je neophodno, što od vas i zahtevamo, sankcionisati takvo postupanje izricanjem mere privremene zabrane informativnog programa i programa sa političkim sadržajem i to u trajanju od 30 dana“, dodaje se.

„Ukoliko posle isteka perioda zabrane bude nastavljeno sa ranijim načinom rada, odnosno ukoliko se ne bude postupalo prema merama koje im budete izrekli, od vas zahtevamo da televizijama Pink, Hepi i Studio B oduzmete dozvole za rad, kao što je to regulisano zakonom“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend