13. jan 2017.

Radio Temerin primer bezakonja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od Opštinske uprave Temerina, Ministarstva kulture i informisanja, kao i regulatornih tela, REM i RATEL, da javnosti saopšte kako je moguće da Radio Temerin i dalje emituje program, iako je odluka o njegovoj likvidaciji doneta 30. novembra prošle godine.

U saopštenju NDNV se navodi da je i dozvola za emitovanje istekla istog dana.

Kako je moguće da i danas, dve i po godine od donošenja medijskih zakona koji su ustanovili jasne rokove za izlazak države iz vlasništva u medijima, program emituje radijska stanica koja je u stoprocentnom vlasništvu lokalne samouprave, a da istovremeno, prema našim saznanjima, nema niti jednu potrebnu dozvolu za rad, pitaju u NDNV.

Osim što emituje program, Radio Temerin nesmetano prodaje i komercijalni prostor, čime se, prema podacima dostupnim NDNV, krši i Zakon o oglašavanju, a najverovatnije i neki drugi zakoni vezani za finansijsko poslovanje.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je temerinski slučaj nažalost samo još jedan u nizu drastičnih kršenja medijskih zakona, kojima vlasti beskrupulozno pribegavaju kada je potrebno sačuvati i zaštiti sopstvene interese, odnosno njima bliske medije, koji, kako govori iskustvo, izlaze iz vlasništva države samo ako ih preuzmu stranački tajkuni.

U NDNV podsećaju da je Radio Temerin prošao „ispod radara“ tokom medijskih reformi pošto mu je osnivač bio Kulturno- informativni centar, odnosno nije bio registrovan kao zasebno pravno lice.

Iako je postojala mogućnost da se u procesu sprovođenja zakona ovaj problem reši, lokalna samouprava je izbegavala to da učini, verujući da će pronaći neki vaninstitucionalni način za opstanak tog medija, ističe se u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend