24. nov 2016.

Dvojezični radio se gasi

Nakon 45 godina rada prestaje emitovanje Radija Temerin

RadioUsvajanjem i početkom primene medijskih zakona 2014/15 godine Radio Temerin dobio je mogućnost privatizacije, a za slučaj da nema zainteresovanih kupaca, akcije su trebale da se besplatno podele među radnicima, ukoliko oni to žele.

Rukovodstvo i zaposleni, ali i lokalna samouprava nisu pravovremeno reagovali, te je prilika propuštena.

Od oktobra prošle godine, Radio Temerin emitovao je program i dalje u vlasništvu Opštine Temerin, iako je zakon predviđao da mediji do tada budu privatizovani ili ugašeni. Istek dozvole za emitovanje doveo je do toga da lokalni medij prestaje sa radom 1. decembra.

Opština je osnovala Radio Temerin 1971. godine i u prvo vreme emitovano je po nekoliko časova programa na srpskom i mađarskom jeziku, a tek nakon deset godina obezbeđena je profesionalna studijska oprema i adekvatan prostor za zaposlene, nekoliko novinara i tehničara.

Ovu investiciju omogućila je saradnja sa Radio Novim Sadom i Zajednicom radio-difuznih organizacija Srbije.

U godini obeležavanja dve decenije postojanja, podignut je nov antenski toranj, visine pedeset metara u dvorištu Doma kulture, koji je omogućio kvalitetan signal i program.

Zbog velikog interesvanja za direktne radio prenose sportskih događaja, došlo je do promena u programskoj šemi, te se program na mađarskom jeziku emitovao u prepodnevnim časovima, a na srpskom u popodnevnim i večernjim.

Odlukom Skupštine opštine Temerin pre tačno deset godina formiran je Kulturno-informativni centar „Lukijan Mušicki“ u čiji sastav je ušao i Radio Temerin.

M. Sć

 Foto: Flickr/ curtis.kennington, CC  

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend