11. apr 2017.

Zaposleni u RTV Kragujevac bez 10 plata, neizvestan opstanak tog medija

Zaposleni u Radio televiziji Kragujevac (RTK) spremni su da uz podršku građana od srede radikalizuju proteste ukoliko ne počne realizacija predizbornih obećanja na sanaciji posledica katastrofalne privatizacije i na opstanku te medijske kuće, koja su dobili od vladinih i gradskih čelnika.

– Peticija sa više od 10.500 potpisa građana Kragujevca očigledno nije bila dovoljan argument, ni za državu, niti za lokalnu samoupravu da sanira posledice loše privatizacije i obezbedi opstanak Radio televizije Kragujevac, zbog čega sumnjamo da je stvarni postizborni interes vlasti – opstanak medijskog mraka u Kragujevcu i Šumadiji – navodi se u saopštenju zaposlenih i sindikata „Nezavisnost“.

Zaposleni i sindikat podsećaju da se njihova višemesečna agonija nastavlja – da 60 zaposlenih nije primilo 10 plata a nisu im plaćeni ni doprinosi, a nema naznaka da će zaostale zarade biti isplaćene kao ni da će biti pokrenut radio-televizijski program.

– U poslednjih 10 dana država je obećala zaposlenima u RTV Kragujevac socijalni program, povezivanje staža, overene su im zdravstvene knjižice, a doneta je i izmenjena uredba koja daje mogućnost da lokalne samouprava, uz zahtev Ministarstvu privrede i Vladi, preuzme medije kod kojih je raskinuta privatizacija, na period do 6 meseci – navodi se u saopštenju.

Posle sastanaka delegacije RTK sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem u petak, nije postignut dogovor o načinu namirenja svih zaostalih zarada i deblokadi računa, na osnovu potraživanja te medijske kuće od gradske uprave. Gradonačelnik nije želeo da se obaveže sporazumom u vezi sa isplatom zaostalih zarada, dinamikom te isplate, niti da dogovori kada će Grad preuzeti RTK i biti pokrenut programa RTK.

Zaposleni zbog toga zahtevaju od gradonačelnika Kragujevca da do srede 12. aprila pronađe način za saniranje teškog finanisijskog stanja u RTK, kao posledice loše privatizacije, koju je podržao ranije i Grad Kragujevac.

Traži se potpisivanje sporazuma između predstavnika Grada i zaposlenih u RTK u vezi sa načinom i dinamikom isplate zaostalih zarada u roku u kome će Grad privremeno da preuzme tu medijsku kuću i u kojem će biti pokrenut radio i tv program.

Od ministara privrede, i kulture i informisanja zahteva se da ispune obaveze u vezi sa opstankom RTK i da obezbede njihovu realizaciju na nivou lokalne samouprave.

Saopšteno je da je zaposlenima „dosta više“ usmenih obećanja države, njenih ministarstava, kao i gradonačelnika koji je izrazio spremnost da sanira stanje, a sada odugovlači i pravda se traženjem „zakonskog osnova“.

Zbog ovakvog odnosa zaposleni su vraćeni na početak u svojoj borbi za zarađene plate i fizički opstanak, kao i opstanak preduzeća, navodi se u saopštenju.

Oni očekuju hitno rešavanje zahteva pošto su spremni da u suprotnom, u sredu 12. aprila radikalizuju proteste i pozovu građane, potpisnike peticije za opstanak RTV Kragujevac, da ih podrže.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend