30. jun 2017.

Ukupan dug RTK 70 miliona dinara

Glasovima odbornika vladajuće većine, Skupština grada Kragujevca donela je odluku "o vršenju osnivačkih prava nad privrednim društvom "Radio televizija Kragujevac".

Poslove i ovlašćenja direktora, obavljaće Jelena Vuković, do okončanja postupka ponovne privatizacije RTK. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ocenio je da situacija sa RTK nije jednostavna, ni laka, i da je „više iznuđena nego što je bila želja bilo koga da se televizija dovede u poziciju u kojoj je“.

Tu televiziju su, prema njegovim rečima, gradile mnoge vlasti i novinari u vreme buđenja demokratije u Srbiji i višestranačja, tako da je RTK „bila perjanica i nosilac promena u centralnoj Srbiji“, i tu medijsku kuću „nikada i niko nije imao nameru da gasi“. Nikolić je podsetio da se promenom vlasti, krajem 2014. godine krenulo u intenzivno finansiranje RTK, čime su stvoreni uslovi i za isplatu zaostalih zarada u firmi. Do privatizacije RTK je došlo, istakao je Nikolić, ne voljom grada, već je to bila zakonska obaveza. Televizija nije bila u vlasništvu grada 20 meseci, i u ovom trenutku njeni ukupni dugovi iznose oko 70 miliona dinara.

– Ovo će biti televizija Kragujevčana, jer je odluka doneta na zahtev građana Kragujevca, koji su potpisali peticiju za opstanak. Za nepuna tri – četiri dana prikupljeno je 10.000 potpisa. Da je peticija trajala mesec dana nema građanina koji to ne bi potpisao. Kako smo mi iz vlasti mogli drugačije da reagujemo nego da prihvatimo takvu volju građana i da uđemo u priču preuzimanja televizije – istakao je Nikolić. Morali smo da donesemo ovakvu odluku i smatramo da je dobra. Nažalost, u međuvremenu zaposleni nisu primali plate, duguje im se 13 zarada i nažalost građani nisu bili informisani poslednjih godinu dana. Problemi su nastali kada smo imali tragediju u Medni i tada se videlo koliko nam nedostaje lokalni javni servis – zaključio je Nikolić.


Autor: Z. R.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend