03. jun 2022.

Radna grupa: Ubrzati donošenje izmena Zakona o javnom informisanju i medijima

Premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković razgovarale su sa članovima Radne grupe zaduženim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju o sprovođenju akcionog plana i o prioritetima za naredni period, saopšteno je iz Vlade.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu i predstavnici Ambasade Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, partnera koji su sarađivali na izradi strategije i akcionog plana.

Žiofre je rekao da su sloboda medija i izražavanja od izuzetne važnosti za EU i ocenio da je veoma pozitivno što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali da je njeno sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena.

Istakao je da je zato važno da radna grupa nastavi da prati i usmerava implementaciju Akcionog plana, te da je potrebno da se taj proces ubrza, kako bi se ostvarile konkretne pozitivne promene.

Brnabić je istakla da prioriteti u narednom periodu moraju biti, pre svega, izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, da taj proces treba da se ubrza i da se konsultacije nastave i u tehničkom mandatu vlade.

Pored tog zakona, Brnabić je kao prioritet izdvojila i nastavak rada na izmenama Krivičnog zakonika u vezi sa pitanjima krivično-pravne zaštite novinara, kao i na izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima.

Ona je zamolila za pomoć partnere iz međunarodnih organizacija za izradu nedostajuće analize relevantnog medijskog tržišta.

Gojković je rekla da za to ministarstvo izmene i dopune pomenutih zakona ostaju apsolutni prioritet i dodala da je reč o izuzetno važnim zakonima koji zahtevaju široku javnu raspravu.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Radne grupe, složili su se da je deo aktivnosti iz akcionog plana urađen, ali da postoje kašnjenja u implementaciji.

Zajednička je ocena da se posebno kasni sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima i da je veoma važno da se taj proces ubrza, jer su izmene i dopune tog zakona važne i zbog pitanja projektnog sufinansiranja, koje treba pažljivo regulisati, ali i zbog uspostavljanja društveno-ekonomskog dijaloga radi boljeg profesionalnog i radnopravnog statusa novinara i medijskih radnika.

Prema oceni predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, radna grupa koja je radila na izmenama i dopunama zakona imala je veliki broj članova, što je uticalo na njenu efikasnost.

Kada je reč o aktivnostima koje nisu završene, predstavnici medijskih i novinarskih udruženja istakli su potrebu da se uradi sveobuhvatna analiza relevantnog medijskog tržišta koja sada nedostaje, i da se reši pitanje preostalih, odnosno nezavršenih privatizacija medija, a u razgovoru je istaknuta i važnost pitanja sindikalnog organizovanja i radno-pravnog statusa novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend