30. jul 2022.

REM ne menja proveren recept – Pink, Hepi, Prva i B92 dobile frekvencije

Na sednici Saveta REM-a održanoj danas, nacionalne frekvencije dodeljene su istim televizijama kao i prethodni put - Pinku, Prvoj, Hepiju i B92. Radio stanice koje su dobile dozvolu za pružanje ovakve medijske usluge su Hit, Play, Radio S i Radio S2. Otvoren je i konkurs za dodelu pete televizijske frekvencije. Savet je odluke doneo, kako kažu na „profesionalan i odgovoran” način. A šta će da radi ako televizije budu ponovo budu kršile zakone – „o tom potom”. Atmosfera na sednici, kaže Olivera Zekić, bila je fenomenalna.

Foto: Cenzolovka

Sve je isto! Savet REM-a doneo je odluku da sve televizije koje su do sada imale nacionalnu frekvenciju, tu “privilegiju” imaju i dalje. Televizije Pink, Prva, Hepi i B92 u narednih osam godina nastaviće da rade svoj posao, koji su – po proceni REM-a – verovatno radili dobro čim su im opet ukazali poverenje. Mada, od predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić čuli smo tokom intervjua kandidata da je “ovo potpuno novi konkurs” i sve se briše. A na to se oslanja i slikovita izjava Željka Mitrovića od pre dve nedelje.

“Priča o prošlosti je, pošto nam niste uzeli frekvenciju, završena. Da je bio problem, vi biste nam oduzeli frekvenciju”, poručio je tada vlasnik Pinka.

I tako bi.

Obrazloženje tek stiže

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić nije danas dala detaljne informacije zašto su baš ove televizije dobitnice nacionalne frekvencije, obrazloženje je obećala za nekoliko dana, nakon što to potvrdi pravna služba.

„Odluka je veoma obimna, obrazloženje ako ne bude na sto strana, neće biti na manje”, rekla je Zekić i potom obećala da će se naći i na sajtu (za razliku od najave sednice).

Olivera Zekić: Odluke donete na profesionalan i odgovoran način

Potrebna većina je odluku donela tajnim glasanjem i na sednici zatvorenoj za javnost, a predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić iskoristila je priliku da tokom čitanja saopštenja objasni i način rada REM-a.

Ono što bih stvarno volela da prenesete jeste  Savet REM je odluke doneo na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa demokratskom procedurom, ceneći sve okolnosti navedene u konkursnoj dokumentaciji, uvažavajući mišljenja struke, javnosti i svakog člana Saveta REM“, rekla je Zekić čitajući saopštenje, a zatim i naglasila: „Zato Savet REM apeluje na najširu javnost i ukazuje na potrebu da se izbegne svaka vrsta manipulacije i politizacije u vezi sa odlukama o koje su donete”.

Na pitanje kakva je bila atmosfera, Zekić je kratko odgovorila:

„Fenomenalna, nikakvog neslaganja nije bilo, zato što smo stvarno postali tim“.

Nakon sednice, članica REM-a Judita Popović imala je malo drugačije viđenje atmosfere.

„To uglavnom prolazi tako što sam ja u manjini, moja argumentacija se tolerantno sasluša i onda se posle toga pređe na glasanje i to je postalo uobičajeno“, kaže Popović i dodaje da je po Zakonu svaki član Saveta „samostalan u svom radu“, ali da je ona i „samostalana, ali i nezavisna“.

A obećanja?

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić rekla je da je na televizijima da garantuju da će poštovati stvari obećane u elaboratu, a na pitanje Cenzolovke da li će uraditi nešto ako te stvari ne ispune, odgovor je bio kratak.

“O tom potom”, rekla je Zekić.

Nakon sednice članica Saveta Judita Popović rekla je da su mediji koji su imali nacionalnu pokrivenost već dokazali na koji način su radili i nisu pružili nikakvu garanciju da će promeniti taj svoj odnos prema programskim sadržajima i prema građanima Srbije.

„Iz tog razloga smatram da danas većina nije u pravu, većina koja je donela odluku da ova četiri pružaoca medijskih usluga nastavljaju da emituju program sa nacionalnom pokrivenošću. Oni su pokazali kako su radili i mislim  da nije dovoljan akcenat stavljen na činjenicu da su kršili zakone na sve moguće načine“, kaže Popović.

Podsetimo, od četiri televizije koje su ponovo dobile nacionalnu frekvenciju, Hepi televiziji i Prvoj televiziji su izricane mere za obustavljanje programa. A i oni, kao i televizija Pink više puta su upozoravani zbog diskriminacije, govora mržnje, dehumanizacije, narušavanja prava maloletnika, kao i nepoštovanja prethodno izrečenih REM-ovih mera…

 

Novi konkurs i trka za petu frekvenciju

Zbog velikog interesovanja za dobijanje dozvole za televizijsko emitovanje za područje cele Republike Srbije na prethodnom konkursu, Savet REM-a je doneo odluku da raspiše Konkurs za dodeljivanje još jedne dozvole. Ideja da se otvori i peta frekvencija, prema rečima Judite Popović, usledila je nakon glasanja i to od predsednice Saveta REM-a.

„Nada ostaje i dalje pristuna i dalje možemo da se nadamo da će tu petu frekvenciju dobiti neki mediji koji se zalaže za istinito, pravovremeno, objektivno infromisanje“, kaže Popović.

Olivera Zekić je objasnila da počinje potpuno novi konkurs, te deset televizija koje nisu dobile nacionalnu frekvenciju mogu ponovo da se prijave. Cela procedura dodele pete frekvencije bi, prema predviđanju Olivere Zekić, trebalo da bude gotova do kraja jeseni.

Savet REM je na današnjoj sednici doneo odluku i o raspisivanju Konkursa za dodelu dozvola za region Beograda, tri dozvole za televizijsko emitovanje i dvanaest dozvola za pružanje medijske usluge radija.

A ako ikoga zanima, što se tiče radija – frekvenciju su dobili Hit, Radio S, Radio S2 i Play.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend