23. nov 2019.

RTS 2020: Više novca od pretplate, manje iz budžeta

Ako budu usvojeni predlozi za povećanje pretplate na 255 dinara i smanjenje subvencije iz budžeta za Radio-televiziju Srbije (RTS) od 950 miliona dinara za 2020. godinu Javni servis biće finansiran prihodima građana sa više od 60 odsto, pokazalo je istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS).

Pretplatom od 255 dinara RTS će 2020. godine od građana prihodovati oko 60 odsto sredstava, iz marketinga oko 21 odsto, a subvencije iz budžeta će iznosi svega 15 procenata.

U finansijskom izveštaju RTS-a za 2018. godine stoji da prihod od 11.245.612.000 dinara u najvećem delu čine: naplate taksi (45 odsto), subvencije iz budžeta (27 odsto) i marketing (26 odsto).

Od pretplate koja je 2018. godine bila 150 dinara RTS je prihodovao 5.045.382.000 dinara, iz čega proizilazi da je 2.802.990 građana, odnosno vlasnika strujomera plaćalo taksu za javne medijske servise.

Pod pretpostavkom da 2019. isti broj građana plaća pretplatu javnih medijskih servisa koja iznosi 220 dinara RTS-u će pripasti od takse oko 7,4 milijardi, dok će 2020. godine sa pretplatom od 255 dinara imati prihod oko 8,6 milijardi dinara.

Reklame kupuju zavisnost

Profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja za UNS kaže da kroz uvećano finansiranje RTS-a na oko 60 odsto kroz naplatu takse za 2020. godinu ne vidi mogućnost da Javni servis postane više nezavistan.

„Neće biti nezavisni sve dok prihoduju sredstva od reklama. Reklame kupuju zavisnost i samocenzuru, bilo da su te reklame kupljene od strane privrednih subjekata, bilo državnih i javnih organa i organizacija. Treba ukinuti bilo koji vid propagande na javnim servisima kako bi oni mogli da pokušaju da budu nezavisni“, kaže Crnobrnja.

Navodi da je predlog za povećanje takse za javne medijske servise odraz „nesposobnosti ovih organizacija da uspostave savremen i efikasan menadžment“, uprkos tome što, kao malo ko u svetu, imaju privilegiju da budu finansirani čak iz tri izvora: direktno od strane građana, direktno iz budžeta Republike i direktno od prodaje reklamnog vremena u svojim programima“, kaže Crnobrnja.

Povećani prihodi i smanjene subvencije

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje na kojoj je razmatran predloga budžeta Republike Srbije za 2020. godinu za kulturu i informisanje, najveća umanjenja u odnosu na prošlu godinu odnose se na ulaganje u zgradu Radio-televizije Vojvodine, ali i za subvenciju RTS-u koja je smanjena za 950 miliona dinara.

predlogu zakona o budžetu za 2020. godinu stoji da će se osnovne delatnosti javnih medijskih servisa finansirati u ukupnom iznosu od 3,050 milijardi dinara, od čega je za subvenciju RTS-u izdvojeno 2,150 milijardi, a za RTV 900 miliona dinara.

Objašnjenje predstavnika Ministarstva kulture i informisanja na sednici koja je održana 18. novembra bilo je da je izgradnja zgrade RTV-a završena, a da je razlog smanjenja sredstava za RTS ostvarena dobit ove medijske kuće 2018. godine.

Prethodnih godina je za finansiranje javnih servisa izdvajano četiri milijarde dinara, od čega je RTS-u pripadalo 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara.

Predlogom budžeta za sledeću godinu predloženo je smanjenje subvencije RTS-u zbog povećanih prihoda iz 2018. godine, dok je za RTV planirano isto novca iz budžeta kao i prethodnih godina.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija negodovao je zbog  umanjenja, a koje se odnosi na finansiranje RTS i rekao da ne misli da je razumno i pedagoški smanjivati ta sredstva, iako su manje ili više nezadovoljni radom Javnog servisa, pogotovo beogradskog.

Skuplja pretplata

Vlada Srbije predložila je početkom novembara da taksa za javne medijske servise sa 220 dinara poskupi na 255 dinara.

Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje Predlog izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, građani će preko računa za utrošenu električnu energiju, a koji obezbeđuje visoki stepen naplate, taksu plaćati za 35 dinara veću nego ove godine.

Podsetimo, Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da Upravni odbori RTS-a i RTV-a zajednički donose odluku o utvrđivanju visine takse, na osnovu analize neto troškova obavljanja osnovne delatnost javnih medijskih servisa, a ona ne može iznositi više od 500 dinara.

Međutim, do sada je pretplata usvajana na osnovu izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne medijske servise.

Digitalizacija

U predlogu Zakona o budžetu izdvojeno je i 50 miliona dinara za „projektno finansiranje javnih servisa“, što se, kao i prošle godine izdvaja za digitalizaciju arhiva RTS-a. Inače, za ove namene u budžete u 2018. godine bilo je izdvojeno 150 miliona više, odnosno 200 miliona dinara.

Podsetimo, prema projektu digitalizacije arhiva RTS-a, u koju je UNS imao uvid, koja će trajati dve decenije potrebno je 4.260.000 evra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend