23. nov 2019.

Igor Božić: Vlast targetirala N1 kao provokatora, to je veoma opasno

Izvršni producent televizije N1 Igor Božić izjavio je da "hajka" na televiziju i njenog novinara Miodraga Sovilja neće usloviti nikakve promene u njenom radu, ali i ocenio da je za razliku od ranijih napada, pokrenuta "veoma opasna kampanja" koja se povezivala sa zdravstvenim stanjem predsednika Srbije.

Božić je za novosadski portal Autonomija rekao da su teze o pogoršanju zdravstvenog stanja predsednika Srbije zbog pitanja novinara N1, „direktno ugrozile Miodraga Sovilja“.

„Zašto je to opasno? Zato što su sve vreme insinuirajući da je Sovilj to namerno radio, nas targetirali kao neku vrstu provokatora koji žele da izazovu incident. I to je korak više u odnosu na sve hajke koje su se do sada dogodile i to je korak koji je mnogo opasniji. Ono što je činjenica jeste da smo se zaista osetili ugroženi i da Miodrag Sovilj može da bude ugrožen“, rekao je Božić.

On je ocenio da je predsedniku Srbije, iz ugla ljudi koji ga podržavaju, sve dozvoljeno, između ostalog i da „nipodaštava novinare“.

„Ono što nije dozvoljeno je novinarima da imaju jednu normalnu konverzaciju na kojoj on sam insistira. A termin ‘nemojte da se zavitlavamo’ sigurno ne može da se prevede na engleski kao ‘don’t screw around with us’, kako je to savetnica predsednika kasnije prenela raznim evropskim novinarskim udruženjima i organizacijama“, kazao je Božić.

Međunarodne novinarske organizacije osudile su kampanju protiv N1 i njenih novinara, a Božić je dodao da su ta udruženja u Evropi i svetu „svesna kakav posao radi N1, zato što sigurno u svojim izveštajima i fajlovima imaju brojne incidente koji su se dešavali – što našim novinarima, što generalno kući“.

„Uveren sam da znaju da mi branimo čast profesije u Srbiji. Nismo jedini, ali smo jedni od nekolicine, tako da u tom smislu očekujem podršku međunarodnih udruženja“, dodao je Božić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend