12. maj 2018.

Sajtovima Aleksandra Čupića za dve godine 31 milion iz budžeta

Sajtovi ePodunavlje, ePančevo, eVršac i Južni Banat, koje uređuje Aleksandar Čupić su u prošloj i ovoj godini na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata dobili 31 milion dinara. Na prošlogodišnjim konkursima za medije ePodunavlje je u Smederevu i Velikoj Plani dobilo oko 7, 5 miliona dinara. Međutim, urednik i vlasnik ovog portala Aleksandar Čupić, o čemu je UNS pisao još uvek nije opravdao projekte ovim lokalnim samoupravama.

Foto izvor: Flickr

Čupić je urednik i sajta Južni Banat koji je ove godine dobio u Pančevu i Vršcu oko 2,5 milion dinara, iako je novac dobijen za prošlogodišnji projekat umesto objavljenim medijskim sadržajima Gradskoj upravi Pančeva pravdan linkovima koji ne mogu da se otvore, o čemu je UNS pisao.

Portal ePančevo u Kovinu i Pančevu ove godine dobio je 5,2 miliona dinara (U Pančevu 4,1 miliona, u Kovinu 1,1 milion dinara).

Četvrtom sajtu, eVršac, koji uređuje Aleksandar Čupić u ovoj i prošloj godini je na konkursima za medije odobreno 16 miliona dinara.

Ko je Aleksandar Čupić?

Aleksandar Čupić završio je Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršacu, navodi se u prijavi na prošlogodišnjem smederevskom konkursu za medije beogradske firme “Open Vju”, u koju je UNS imao uvid.

Radio je u listovima „Dnevnik“, „Blic“ i „Vršačka kula“, u Novinskoj agenciji „Beta“ i televizijama “Lav” i “Banat”.

Kako se navodi u prijavi na konkurs, Čupić je bio učesnik više prekograničnih projekata u oblasti javnog informisanja.

U iskustvu sa sličnim projektima, on navodi da je realizovao projekte u Opštini Vršac u 2015, 2016. i 2017. godini. U  Opštinama Bela Crkva,  Vršac, Plandište, Alibunar i Gradu Pančevu Čupić je u 2017. godini realizovao projekte, navodi se u prijavi na konkurs.

Na UNS-ova pitanja gde su tekstovi koji je trebalo da budu izrađeni u okviru projekta, za koji je u prošloj godini iz budžeta Grada Smedereva dobio sedam miliona dinara, kao i o promeni urednika portala Južni Banat, Čupić je umesto da odgovora, spuštao slušalicu.

Novopečeni portal dobio 5,2 miliona

Iako je portal ePančevo u Registar medija upisan u decembru prošle godine, već u februaru i martu, izdavač ovog sajta „Jasno i glasno“ d.o.o. iz Pančeva se pojavljuje na konkursima u Pančevu i Kovinu i dobija 5,2 miliona dinara.

Inače, firma „Jasno i glasno“ d.o.o. iz Pančeva registrovana je svega mesec dana pre sajta ePančevo čiji je urednik Aleksandar Čupić, stoji na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Za prijatelje u Vršcu 4,3 miliona

Firma „E Vršac Grup“ d.o.o. iz Vršca je na ovogodišnjem Konkursu za medije u Vršcu, za portal eVršac i projekat pod nazivom „Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva“ dobila 4, 3 miliona dinara.

Vlasnik ove firme je Aleksandar Keta, stoji na sajtu APR-a, a odgovorni urednik portala eVršac je Aleksandar Čupić.

Podsetimo, Čupić je i u 2016. godini bio urednik ovog portala. Međutim, kada ga je te godine napao lokalni moćnik Milan Tikić, on je UNS-u rekao da će prestati da se bavi novinarstvom.

Te godine portal eVršac dobija novog urednika Aleksandra Ketu, ali se Čupić vratio na mesto urednika u junu 2017. godine, stoji na sajtu APR-a.

Čupić je UNS-u po povratku na mesto urednika rekao da se novinarstvu vratio „jer od nečega mora da se živi, ali i da bi pomogao svom prijatelju“.

Inače, firma „E Vršac Grup“ bila je izdavač i portala ePodunavlje, čiji je odgovorni urednik Aleksandar Čupić.

[povezaneprice]

Međutim, 18. jula 2017. godine portal dobija novog izdavača, beogradsku firmu „Open Vju“ d.o.o. čiji je vlasnik Aleksandar Čupić, koji ostaje i urednik portala ePodunavlje.

Čupić je tada UNS-u rekao da je portal promenio vlasnika jer je njegov prijatelj Aleksandar Keta želeo da ugasi ePodunavlje, pa je on preuzeo sajt i registrovao novu firmu kao izdavača.

Podsetimo, vršačka firma „E Vršac Grup“ je u 2017. godini na konkursima za medije od Gradova Vršca i Pančeva i Opština Bela Crkva, Plandište i Alibunar prihodovala oko 11,5 miliona dinara.

Portalu koji je dostavio nedostupne tekstove za pravdanje, ove godine 2,5 miliona

U Pančevu i Vršcu, firmi Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva, izdavaču portala Južni banat čiji je urednik Aleksandar Čupić, ove godine dodeljeno je oko 2, 5 miliona dinara.

Podsetimo, firma „Brifing Banat“ bila je izdavač portala Južni Banat i na konkursima u prošloj godini u Opštinama Plandište i Opovo i Gradu Pančevo dobila je oko sedam miliona dinara.

Međutim, ovim lokalnim samoupravama umesto medijskih sadržaja, o čemu je UNS ranije pisao, firma „Brifing Banat“ dostavila je 750 linkova koji ne mogu da se otvore.

Verovatno je to ključni razlog što je „Južnom Banatu“ u februaru ove godine promenjen izdavač i umesto firme „Brifing Banat“, sada mu je vlasnik „Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva.

Sajtovi koje uređuje Aleksandar Čupić u ovoj godini dobili 12 miliona dinara (tabelu sačinio UNS)

Sajtovi koje uređuje Aleksandar Čupić u ovoj godini dobili 12 miliona dinara (tabelu sačinio UNS)

Komisija koja je ocenjivala projekte, u Vršcu još nepoznata

Na ovogodišnjem konkursu u Vršcu, firme „Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva i „E Vršac Grup“ iz Vršca dobile su 4,4 miliona dinara.

Ko je odlučio da se projektima ovih firmi dodele sredstva, još uvek nije poznato.

Kako su UNS-u rekli u Gradskoj upravi Vršca, „rešenje o izabranoj komisiji koja je ocenjivala projekte je objavljeno, a greška tehničaraje ukoliko nije na sajtu i da im se možemo obratiti dopisom ukoliko želimo da dobijemo rešenje“.

U Pančevu su ovdašnja firma „Jasno i glasno“ d.o.o. i Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. na konkursu  ove godine dobile 5,4 miliona dinara.

Komisija koja je odlučila da se portalima ePančevo i Južni Banat dodele višemilionski iznosi,  bila je u sastavu Ljiljana Ćulafić (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine), Milijan Nikolić (Udruženje Nova mreža Srbije) i Milovan Balaban (medijski stručnjak).

U Opštini Kovin, komisija koju su činili predstavnici istih organizacija kao u Pančevu, u sastavu Ivan Stefanović (Udruženje Nova Mreža Srbije), Slaviša Rajc (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine) i Goran Milanović (medijski stručnjak),  dodelila je portalu ePančevo 1,1 milion dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend