12. maj 2018.

Sajtovima Aleksandra Čupića za dve godine 31 milion iz budžeta

Sajtovi ePodunavlje, ePančevo, eVršac i Južni Banat, koje uređuje Aleksandar Čupić su u prošloj i ovoj godini na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata dobili 31 milion dinara. Na prošlogodišnjim konkursima za medije ePodunavlje je u Smederevu i Velikoj Plani dobilo oko 7, 5 miliona dinara. Međutim, urednik i vlasnik ovog portala Aleksandar Čupić, o čemu je UNS pisao još uvek nije opravdao projekte ovim lokalnim samoupravama.

Foto izvor: Flickr

Čupić je urednik i sajta Južni Banat koji je ove godine dobio u Pančevu i Vršcu oko 2,5 milion dinara, iako je novac dobijen za prošlogodišnji projekat umesto objavljenim medijskim sadržajima Gradskoj upravi Pančeva pravdan linkovima koji ne mogu da se otvore, o čemu je UNS pisao.

Portal ePančevo u Kovinu i Pančevu ove godine dobio je 5,2 miliona dinara (U Pančevu 4,1 miliona, u Kovinu 1,1 milion dinara).

Četvrtom sajtu, eVršac, koji uređuje Aleksandar Čupić u ovoj i prošloj godini je na konkursima za medije odobreno 16 miliona dinara.

Ko je Aleksandar Čupić?

Aleksandar Čupić završio je Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršacu, navodi se u prijavi na prošlogodišnjem smederevskom konkursu za medije beogradske firme “Open Vju”, u koju je UNS imao uvid.

Radio je u listovima „Dnevnik“, „Blic“ i „Vršačka kula“, u Novinskoj agenciji „Beta“ i televizijama “Lav” i “Banat”.

Kako se navodi u prijavi na konkurs, Čupić je bio učesnik više prekograničnih projekata u oblasti javnog informisanja.

U iskustvu sa sličnim projektima, on navodi da je realizovao projekte u Opštini Vršac u 2015, 2016. i 2017. godini. U  Opštinama Bela Crkva,  Vršac, Plandište, Alibunar i Gradu Pančevu Čupić je u 2017. godini realizovao projekte, navodi se u prijavi na konkurs.

Na UNS-ova pitanja gde su tekstovi koji je trebalo da budu izrađeni u okviru projekta, za koji je u prošloj godini iz budžeta Grada Smedereva dobio sedam miliona dinara, kao i o promeni urednika portala Južni Banat, Čupić je umesto da odgovora, spuštao slušalicu.

Novopečeni portal dobio 5,2 miliona

Iako je portal ePančevo u Registar medija upisan u decembru prošle godine, već u februaru i martu, izdavač ovog sajta „Jasno i glasno“ d.o.o. iz Pančeva se pojavljuje na konkursima u Pančevu i Kovinu i dobija 5,2 miliona dinara.

Inače, firma „Jasno i glasno“ d.o.o. iz Pančeva registrovana je svega mesec dana pre sajta ePančevo čiji je urednik Aleksandar Čupić, stoji na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Za prijatelje u Vršcu 4,3 miliona

Firma „E Vršac Grup“ d.o.o. iz Vršca je na ovogodišnjem Konkursu za medije u Vršcu, za portal eVršac i projekat pod nazivom „Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva“ dobila 4, 3 miliona dinara.

Vlasnik ove firme je Aleksandar Keta, stoji na sajtu APR-a, a odgovorni urednik portala eVršac je Aleksandar Čupić.

Podsetimo, Čupić je i u 2016. godini bio urednik ovog portala. Međutim, kada ga je te godine napao lokalni moćnik Milan Tikić, on je UNS-u rekao da će prestati da se bavi novinarstvom.

Te godine portal eVršac dobija novog urednika Aleksandra Ketu, ali se Čupić vratio na mesto urednika u junu 2017. godine, stoji na sajtu APR-a.

Čupić je UNS-u po povratku na mesto urednika rekao da se novinarstvu vratio „jer od nečega mora da se živi, ali i da bi pomogao svom prijatelju“.

Inače, firma „E Vršac Grup“ bila je izdavač i portala ePodunavlje, čiji je odgovorni urednik Aleksandar Čupić.

[povezaneprice]

Međutim, 18. jula 2017. godine portal dobija novog izdavača, beogradsku firmu „Open Vju“ d.o.o. čiji je vlasnik Aleksandar Čupić, koji ostaje i urednik portala ePodunavlje.

Čupić je tada UNS-u rekao da je portal promenio vlasnika jer je njegov prijatelj Aleksandar Keta želeo da ugasi ePodunavlje, pa je on preuzeo sajt i registrovao novu firmu kao izdavača.

Podsetimo, vršačka firma „E Vršac Grup“ je u 2017. godini na konkursima za medije od Gradova Vršca i Pančeva i Opština Bela Crkva, Plandište i Alibunar prihodovala oko 11,5 miliona dinara.

Portalu koji je dostavio nedostupne tekstove za pravdanje, ove godine 2,5 miliona

U Pančevu i Vršcu, firmi Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva, izdavaču portala Južni banat čiji je urednik Aleksandar Čupić, ove godine dodeljeno je oko 2, 5 miliona dinara.

Podsetimo, firma „Brifing Banat“ bila je izdavač portala Južni Banat i na konkursima u prošloj godini u Opštinama Plandište i Opovo i Gradu Pančevo dobila je oko sedam miliona dinara.

Međutim, ovim lokalnim samoupravama umesto medijskih sadržaja, o čemu je UNS ranije pisao, firma „Brifing Banat“ dostavila je 750 linkova koji ne mogu da se otvore.

Verovatno je to ključni razlog što je „Južnom Banatu“ u februaru ove godine promenjen izdavač i umesto firme „Brifing Banat“, sada mu je vlasnik „Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva.

Sajtovi koje uređuje Aleksandar Čupić u ovoj godini dobili 12 miliona dinara (tabelu sačinio UNS)

Sajtovi koje uređuje Aleksandar Čupić u ovoj godini dobili 12 miliona dinara (tabelu sačinio UNS)

Komisija koja je ocenjivala projekte, u Vršcu još nepoznata

Na ovogodišnjem konkursu u Vršcu, firme „Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva i „E Vršac Grup“ iz Vršca dobile su 4,4 miliona dinara.

Ko je odlučio da se projektima ovih firmi dodele sredstva, još uvek nije poznato.

Kako su UNS-u rekli u Gradskoj upravi Vršca, „rešenje o izabranoj komisiji koja je ocenjivala projekte je objavljeno, a greška tehničaraje ukoliko nije na sajtu i da im se možemo obratiti dopisom ukoliko želimo da dobijemo rešenje“.

U Pančevu su ovdašnja firma „Jasno i glasno“ d.o.o. i Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. na konkursu  ove godine dobile 5,4 miliona dinara.

Komisija koja je odlučila da se portalima ePančevo i Južni Banat dodele višemilionski iznosi,  bila je u sastavu Ljiljana Ćulafić (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine), Milijan Nikolić (Udruženje Nova mreža Srbije) i Milovan Balaban (medijski stručnjak).

U Opštini Kovin, komisija koju su činili predstavnici istih organizacija kao u Pančevu, u sastavu Ivan Stefanović (Udruženje Nova Mreža Srbije), Slaviša Rajc (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine) i Goran Milanović (medijski stručnjak),  dodelila je portalu ePančevo 1,1 milion dinara.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend