12. maj 2018.

Poplava populizma i primitivizma

Većina medija u Srbiji podlegla je populizmu, a uz digitalizaciju neki od njih su dotakli granice primitivizma, ocenjeno je danas u Novom Pazaru na tribini posvećenoj populizmu u medijima.

Foto: Unsplash,
Vidar Nordli-Mathisen

Prema oceni Djordja Vlajića, novinara sa velikim iskustvom u vodećim domaćim i svetskim medijima, pošto istaživanja nedvosmisleno pokazuju uzlazni trend populizma u gotovo svim oblastima života, sada bi se u Srbiji mogao istražiti i stepen primitivizma u medijima.

„Efekat (populizma i primitivizma) je poguban po mlade, jer se čini da više ni porodica nije dovoljna da sačuva njihov vrednosni ambijent“, rekao je Vlajić.

Učenici Tehničko-poljoprivredne škole iz Sjenice, najbrojniji deo publike u sali i koji izdaju sopstveni list Schooliranje, ocenili su da im je tribina pod naslovom „Populizam, javnost i mediji“ ukazala na opasnosti takvog trenda u društvu.

„Sada vidimo masku iza svega, da sve izgleda lepše nego što jeste…Pitam se koji je izvor svih tih laži, ko stoji iza tih laži“, reči su nekih od pratilaca tribine.

Vlajić je u svojoj analizi stanja ocenio da su mediji sve češće saučesnici, pa i kreatori populističkih sadržaja u društvu „gde je njegova elita (naučnici, umetnici, novinari…) postala dekor populističkih politika“.

Takvu tvrdnju potkrepio je viši naučni saradnik na Institutu društvenih nauka u Beogradu Zoran Lutovac naglašavajući da populizam treba shvatiti kao slabo utemeljenu ideologiju koja u nekom obliku egzistira u svim društvima i veže za jake lidere u nekom narodu ili državi.

Medjutim, „posledice populizma su opasnije po društva bez razvijene demokratije, kao što je naše“, naglasio je Lutovac.

Tribinu u Novom Pazaru organizovali su Misija OEBS u Srbiji i Izdavačka kuća Clio.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend