06. nov 2020.

Viši sud opet odbacio tužbu zamenika gradonačelnika Novog Pazara protiv radija Sto plus

Viši sud u Beogradu ponovo je odbacio tužbeni zahtev funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) i zamenika gradonačelnika Novog Pazara Igora Novovića protiv radija Sto plus iz tog grada.

Kako je saopštio taj medij, sud je i u ponovljenom postupku ocenio da novinar Nikola Kočović, izveštavajući o smrti mušterije kojeg je pretukao vozač taksi vozila u Novom Pazaru, nije prekršio Zakon o javnom informisanju.

Novović je podneo tužbu krajem marta 2017. godine jer je smatrao da su mu tekstom „Preminuo Novopazarac kojeg je pretukao taksista“ povređeni čast i ugled.

Tužbom je zahtevao da mu Kočović, urednik Ishak Slezović i novinska agencija Beta solidarno isplate 200.000 dinara na ime nematerijalne štete.

Viši sud je u novembru 2019. doneo prvu presudu kojom je kao neosnovan odbacio taj zahtev, posle čega se Novović žalio, a Apelacioni sud ukinuo presudu zbog „bitne povrede postupka“.

U ponovljenom postupku Viši sud je opet doneo istu odluku, a u znatno opširnijem obrazloženju nego u prethodnoj presudi naveo da su Novović i njegovi svedoci davali „kontradiktorne, pristrasne, neuverljive i sračunate izjave“.

„Iskazi tuženog novinara i urednika u celosti su prihvaćeni, budući da su bili saglasni međusobno i sa prihvaćenim pisanim dokazima, te su ocenjeni kao iskreni i logični“, navodi se u presudi.

Novović ima pravo žalbe na presudu.

On je zbog istog teksta, pokrenuo postupak i pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru kojem je podneo privatnu tužbu protiv Kočovića.

Postupak u tom predmetu, nakon više od tri godine suđenja i promene dvojice sudija, biće nastavljen krajem novembra.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend