28. jul 2020.

Saopštenje UO RTS povodom napisa u vezi sa izborom generalnog direktora RTS-a

Povodom sve učestalijih napisa u tabloidima, na portalima i društvenim mrežama ("Kurir", "Direktno", "Danas") u vezi sa postupkom izbora generalnog direktora RTS-a u kojima se iznose različite neosnovane i neistinite kvalifikacije, Upravni odbor RTS-a saopštava:

Foto: Cenzolovka

Potpuno smo svesni činjenice da izbor generalnog direktora RTS-a predstavlja za javnost interesantnu i značajnu temu. Iz tog razloga nas ne iznenađuju pokušaji različitih političkih i poslovnih centara moći i njihovih eksponenata da, preko javnosti, izvrše pritisak na UO RTS.

Na žalost, to neretko čine iznošenjem netačnih, uvredljivih i zlonamernih kvalifikacija koristeći pojedince i medije nad kojima imaju kontrolu.

To nije nova praksa ni u svetu, a ni kod nas i skoro da je postala deo izbornog folklora.

Iz tog razloga UO neće odgovarati, demantovati, niti ulaziti u pojedinačne debate sa takvim licima i medijima.

Na ovaj način, međutim, želimo da istaknemo da ćemo izborni postupak obaviti onako kako to javnost od nas očekuje – u skladu sa zakonom i na transparentan način.

Sva zainteresovana lica mogu imati uvid u tok i ishod procesa na način predviđen zakonom. S druge strane, mi, takođe, očekujemo da se pojedinci i mediji prema nama odnose u skladu sa zakonskim načelima.

UO RTS

predsednik,