27. sep 2018.

Saradnja kineskih medija i RTV

U cilju jačanja saradnje u oblasti javnog informisanja i medija između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, delegacija od šest kineskih novinara i medijskih radnika danas je posetila Radio-televiziju Vojvodine. Delegaciju iz Kine primili su generalni direktor pokrajinskog javnog medijskog servisa dr Miodrag Koprivica i njegov zamenik Jožef Klem.

„Radio-televizija Vojvodine otvorena je za sve vidove saradnje“, istakao je Koprivica i naglasio da je ovo prilika da dobre političke i ekonomske odnose, koji postoje između dve države, počne da prati i saradnja u medijskoj sferi.

„Dogovarali smo se da uspostavimo saradnju u oblasti razmene programa i tehničke saradnje. Želja nam je da naš program obogatimo kineskim igranim i dokumentarnim filmovima, ali i da, s obzirom na populaciju Kineza kod nas, napravimo program za njih. Sa druge strane, sledeće godine treba da tehničko-tehnološki opremimo novu zgradu, a u procesu digitalizacije, svakako, pratimo šta Kina radi“, zaključio je on.

Veliki potencijal za medijsku saradnju Srbije i Kine, vidi i šef kineske delegacije i zamenik glavnog urednika dnevnog lista „China Daily“ Gao Anming.

„Mislim da su poverenje, saradnja i dobri odnosi između naših zemalja daleko ispred medijske saradnje, tako da postoji veliki potencijal u toj oblasti. Dakle, zalažem se za našu medijsku saradnju, ali ne samo u smislu razmene radijskih i televizijskih programa, već i razmene programa u okviru štampanih izdanja, objavljivanja zajedničkih štamparskih izdanja i slično. Nadam se da će i vaši novinari, uskoro, doći u Kinu i raditi intervjue i pisati izveštaje o Kini“, kazao je Anming.

Zadovoljstvo zbog prve posete kineske delegacije od kada je 2016. godine potpisan Memorandum o saradnji iz oblasti informisanja i medija između Srbije i Kine, izrazila je i pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović.

„Ova saradnja je značajna za približavanje i razumevanje naših naroda. Čuli ste od šefa kineske delegacije da Kina, odnosno Kinezi, ne znaju mnogo o Srbiji i srpskom narodu i ovo je prilika da kroz medijsku saradnju i saradnju iz svi oblasti društvenog života približimo dva naroda i da to dugotrajno prijateljstvo, koje postoji između naše dve zemlje, učinimo još značajnijim“, kazala je ona.

Tokom sastanka, kolege iz Kine, rukovodstvo RTV upoznalo je i, sa programom, koji ta medijska kuća proizvodi i emituje na 14 jezika, dinamikom radova na novoj zgradi i planovima da pokrajinski javni servis postane centar informisanja podunavskih zemalja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend