20. jul 2021.

Sednice Veća i bitne odluke u Nišu već dugo bez novinara i javnosti, Sotirovski kaže da se sastaju telefonski

Poslednji poziv za sednicu Gradskog veća novinari su dobili 2. juna, a nakon toga je bilo još njih 10 - zatvorenih za novinare. Zatvoreno je bilo i pre 2. juna, a na pitanje zašto mediji ne dobijaju pozive, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski odgovara da su u pitanju hitne telefonske sednice. U Poslovniku o radu Veća piše da je to moguće samo u izuzetnim, u naročito opravdanim i hitnim slučajevima, a Sotirovski kao jedan od razloga takve organizacije navodi godišnje odmore pojedinih većnika.

Mogućnost da nakon usvajanja predloga na sednicama Gradskog veća uzmu izjave i postave pitanja, novinari u Nišu su poslednji put imali pre mesec i po dana.

Od tada je broj zasedanja bio dvocifren, a to su mediji mogli da saznaju jedino preko zvaničnog sajta Grada, jer im nijedan poziv nije upućen. Tako su mnoge teme od javnog interesa ostale nedorečene, jer su na sajtu dostupna uglavnom štura i birokratska rešenja.

Gradonačelnica objašnjava da se novinari ne pozivaju jer su sednice hitne i telefonske.

Kada su telefonske sednice, a to su uglavnom hitne sednice, onda se novinari ne pozivaju. Inače, vi ste pozivani redovno i koliko znam redovno dolazite, obično uoči Skupštine – navodi ona.

Kada je Gradsko veće sa mnogo važnih tačaka kaže da se tada „sedma sila“ poziva.

Hitne telefonske sednice; foto: Grad Niš (preuzeto sa juznevesti.com)

Uglavnom telefonske sednice, zato što se radilo o hitnosti i uglavnom su jedna ili eventualno dve tačke, to su obično tačke koje se tiču funkconisanja komunalnih preduzeća za neke hitne stvari, tako da dakle ta vrsta organizacije je upravo zbog letnje pauze i zbog godišnjih odmora organizovana drugačije – dodaje Sotirovski.

Međutim, na mnogim sednicama na koje mediji nisu pozivani, bilo je i više od 10 tačaka, a teme su bile mnogo više od pukog funkcionisanja preduzeća.

Plan kapitalnih investicija Grada Niša za period od 2021. do 2024, sistematizacija i organizacija radnih mesta u Gradskoj upravi, konkursi za načelnice Gradske uprave, novi direktori javno-komunalnih preduzea Naissus Mediana, finansiranje niških sportskih klubova, kao i zaduživanje Mediane 740.000 evra – samo su neke od tačaka koje su usvojene na sednicama bez prisustva novinara.

Takođe, odavno su propisani i razlozi kada gradonačelnik može da saziva telefonske sednice. U Poslovniku o radu niškog Gradskog veća jasno piše – u izuzetnim, u naročito opravdanim i hitnim slučajevima.

Izuzetno, u naročito opravdanim i hitnim slučajevima, Gradonačelnik može odlučiti da se sednica Veća sazove i održi telefonskim putem, u kom slučaju članovi Veća glasaju na isti način. Član Veća je u obavezi da obavesti Gradonačelnika, o razlozima odsustva sa sednice – piše u Poslovniku.

I pored letnje pauze, kada nema sazivanja Skupštine, gradonačelnica navodi da Gradsko veće radi. Tako je poslednja sednica, prema informacijama sa sajta, održana 12. jula, takođe telefonski.

Pojedini većnici su na godišnjem odmoru, ali ne znači da oni ne mogu da se jave ili da učestvuju u svemu tome – ističe ona.

Opštinska i gradska veća u drugim mestima na jugu Srbije odavno svoje drže iza zatvorenih vrata. Tako je u Svrljigu i Prokuplju, a novinare Južnih vesti ne pozivaju ni u Pirotu. Sa druge strane, medijima u Leskovcu redovno stižu zvanični pozivi za sednice Veća i oni mogu da prisustvuju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend