21. jul 2021.

Bjeletić: Brojni napadi na Južne vesti, premijerka pominje samo jedini sa pozitivnim ishodom (VIDEO)

Mnogo napada na novinare Južnih vesti i sam medij bilo je poslednjih godina, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, ne pominjući druge, okarakterisala jedinu presudu kao znak da su mediji slobodni, a novinari zaštićeni. Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić rekla je za Fonet da je premijerka pogrešne ljude uzela za alibi i podsetila sa kojim se problemima redakcija susretala poslednjih godina.

Da li u Srbiji postoji pravosuđe za ljude koji nisu u SNS-u, dok članovi te stranke mogu nesmetano da prete novinarima, kradu nečiju intelektualnu imovinu, rade šta žele, a da za pravosuđe ne postoje, upitala je u emisiji Kiosk za Fonet Bjeletićeva.

Predsednica Vlade Srbije nas je uzela za primer da su mediji slobodni, a novinari zaštićeni, jer je u jednom slučaju doneta presuda čoveku koji je pretio redakciji. Mogu samo da kažem da je potpuno pogrešne ljude uzela za alibi. Taj čovek koji je pretio i jeste osuđen, to je zapravo jedini slučaj koji nema veze sa SNS-om. Sve ostalo ima i dolazi direktno iz te stranke. Ne znam kako predsednicu Vlade nije sramota, a da ne pomene sve ostalo – kaže Bjeletićeva.

Napadi na novinare Južnih vesti na izbornom mestu, snimanje tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića ili pojava lažnog sajta pod istim imenom i vizuelnim identitetom, nisu dobili sudski epilog, a te primere premijerka nije ni pomenula.

Da li zna kada su naši novinari napadnutu na izbornom mestu, godinu dana od toga tužilac nije ni saslušao sve svedoke. Imamo slučaj sa lažnim medijem koji nam je ukrao ime. Bave se klevetama, taj mediji nije zabranjen. Da se poštuju zakoni ove zemlje, to ne bi moglo da postoji na internetu. Osim što su uzeli ime, kopirali su i vizuelni identitet. Po sadržaju je potpuno jasno da se bave propagandom. Objavljuju izmišljene vesti, pokušvaju da diskretituju ovaj medij – objašnjava urednica.

Ona dodaje da Nišlije znaju da su to laži, a njihovi pokušaji diskreditacije su imali potpuno suprotan efekat, objašnjava Bjeletićeva – oni su podigli čitanost sajta.

Intenzivne višemesečne kontrole u poslovanju i neosnovano obračunavanje duga za porez, konačno su dobile svoj epilog presudom Upravnog suda da Južne vesti nisu morale da plaćaju porez na zaradu za doskorašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića, a ni to premijerka nije pomenula kada je govorila o slobodi medija.

Poreska inspekcija je usledila kao vid pritiska jer njima nije bilo jasno kako je neko nepotkupljiv. Želeli su da zatvore Južne vesti tako što bi našli neki poreski prekršaj i napisati milionsku kaznu. 4 godine je bilo potrebno da se dokaže da se poštuju svi poreski zakoni i taj proces je konačno završen. Nije problem bilo samo prisustvo inspektora, bilo je pritisaka i na sve koju su sarađivali sa Južnim vestima – objašnjava Bjeletićeva.

Podsetimo, prvo je premijerka govorila o pretnjama Južnim vestima koje su nadležni brzo rešili, ali iz konteksta da niko o tome nije pisao, niti obavestio građane.

Kada je Bjeletićeva rekla da nije moglo ni da se piše o tome, jer ni ona ni medij nisu obavešteni, oglasila se ponovo Brnabićeva preko svog Kabineta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend