25. feb 2021.

Portal „Južne vesti“ dobio plagijat, urednica – žele čitaoce da dovedu u zabludu

Na internetu se nedavno pojavio portal koji ima isti logo, font i vizuelni dizajn kao portal Južne vesti. Zove se isto, razlika je samo u adresi. Kako kažu u "originalnim" Južnim vestima, razlika je, pre svega, u tome što je reč o namerno smišljenom plagijatu, kojim se ljudi bliski vlasti, već uveliko u više gradova služe da diskredituju profesionalne medije i novinare. Najavljuju pravnu borbu protiv pokretača portala sa istim nazivom. Njihovo uredništvo, bar do početka Dnevnika, nismo uspeli da dobijemo.

Južne vesti nisu isto što i Južne vesti. Namera je da internet sajt – već etabliranog medija Južne vesti iz Niša, čitalac pomeša sa nedavno formiranim portalom sa istim nazivom, istim fontom i skoro identičnim vizuelnim dizajnom.

Otkud ovaj „web blizanac“ mediju koji godinama nastoji da nezavisno informiše južnjake?

„Nemamo „brata-blizanca“. Nismo, koliko vidim, srodni ni po čemu. Ono što je naše opredeljenje jeste profesionalno novinarstvo, jeste izveštavanje o stvarima koje su bitne za građane“, kaže urednica „Južnih vesti“ Gordana Bjeletić.

Dok na plagijatu Južnih vesti „stoje“ promo-tekstovi o gradskoj vlasti u Nišu ili, ako zamenimo teze, a stvarnost zamaglimo – tu su „servisne informacije od značaja za građane“.

„Baš zato što se toliko trude da liče na Južne vesti, nama je potpuno jasna namera da su to sve svesno uradili i da je želja da se čitaoci dovedu u zabludu. Zbog toga je to jako opasno opasna stvar i to nije samo naš problem, mnogo je širi“, kaže Bjeletić.

Kopije najuticajnijih lokalnih onlajn medija

Zato što u Srbiji već postoje „kopije“ najuticajnijih lokalnih intrernet-medija u gradovima, poput Valjeva. Recept je isti: ukraden izgled, naziv i logo medija za sitnicu promenjeni ili isti, nazivi i raspored rubrika, s tim što je kod Južnih vesti načinjen korak dalje: Kopija – u prvom tekstu – donosi i, kolokvijalno rečeno, „pljuvačinu“ na račun urednice Gordane Bjeletić.

„Znak koliko su, u stvari, očajni u pokušajima da rad koji svi mi ulažemo diskredituju, a ono što je najopasnije je namera da dezaviušu javnost. Kao neki paralelni SNS univerzum“, rekao je direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović.

Sajt je registrovala firma čiji je vlasnik osnovao i gasio brojne kompanije, saopštile su Južne vesti, navodeći da je kopija njihovog portala registrovana početkom ove godine.

Odgovor iz Južnih sa „info“

Tokom večeri, stupili smo u kontakt sa kompanijom iz Beograda, koja je osnivač Južnih vesti info. Osoba koja se predstavila kao predstavnik njihove medijske mreže pod nazivom „Info 24“ – Zoran Majdak rekao je da su Južne vesti – sa dodatkom „info“, deo te mreže, koja poseduje medije u mnogo gradova Srbije. Novi informativni portal, koji nosi naziv najpoznatijeg postojećeg na jugu Srbije, ne uređuju iz Niša, ali planiraju da uskoro počnu.

Na pitanje zašto su preuzeli čitav vizuelni identitet Južnih vesti, uključujući i ime, Majdak kaže da su kupili domen koji je bio slobodan i da oni prave „Južne vesti“ na svoj način. Kaže da ne kopiraju sajt Južnih vesti ida je njihov „potpuno drugačiji“, a na konstataciju novinara N1 da su komibacija boja i font isti, predstavnik „plagiranog“ sajta kaže da „možda podseća“.

„Sama činjenica da smo dodali ‘.info’ govori da smo hteli nešto jedinstveno i da pobegnemo od njih“, dodao je Majdak, odgovorivši i da on ne želi da nikoga diskredituje, a na pitanje zbog čega su prvi tekstovi o urednici originalnog portala Južne vesti, o kojoj su, bez navođenja izvora, pisali kao o osobi koja sa juga Srbije želi da sruši vlast.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend