23. jul 2021.

Niški novinari o medijskog sceni, budžetskom sufinansiranju, izazovima profesije i odnosu vlasti (VIDEO)

Da je kvantitativno medijska scena u Nišu dobra, al da po kvalitetu i profesionalsti ima tek nekoliko kvalitetnih medija, slažu se sagovornici Fonetove emisije "Niš - grad za pesnike i novinare". O stanju lokalnih medija, izazovima profesije, budžetskom sufinansiranju medijskih projekata i odnosu vlasti prema medijama za serijal "In medias (p)res" govore Zorica Miladinović, Gordana Bjeletić, Dragan Đorđević, Milan Stojanović i Ivana Ilja Petrović.

Kvantitet – solidan, kvalitet – upitan, tako medijsku scenu u Nišu opisuje dopisnica Danasa Zorica Miladinović. Kaže da je problem što su većina medija po pravilu provladini mediji, poprilično neprofesionalni i kontrolisani.

Profesionalni mediji koji pokušavaju da rade slobodno i u skladu sa pravilima su ovde incident. Na prvi pogled je jasno da imate medije u kojima su žig, lik i delo Aleksandra Vučića u potpunosti zaštićeni, a zaštićeni su i njegovi saradnici – smatra Miladinovićeva.

Da je u kvantitetu medijska situacija u Nišu vrlo dobra kaže i glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić.

Ali kada pogledate, postoje možda 2 medija koji izveštavaju u interesu građana. Sve ostalo nisu mediji, jedina svrha im je promocija vlasti, nema mesta za građane Niša – kaže Bjeletićeva.

Na budžetsko sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu godinama nezavisni mediji imaju zamerke, jer se novac, gotovo po pravilu, uvek dodeli provladinim medijima i onim bliskim vladajućem SNS-u.

Ivana Ilja Petrović sa portala City Smart kaže da su medijski konkursi izloženi ruglu.

U Nišu je iznos veoma veliki, gornji prag je visok. Od nas prave budale unazad 5 godina, građane i medije koju učestvuju. Oni su unapred namešteni, raspisuju se prema apetitima i željama određenih vlasnika – kaže Petrovićeva.

Dopisnik televizije N1 iz Niša Milan Stojanović smatra da je razlika između sadašnjeg i ranijeg načina finansiranja taj što se čini da vlast lokalne medije drži na još kraćem lancu.

O odnosu gradonačelnice Niša prema medijima, izazovima profesije i o drugim pitanjima vezanim za medijsku scenu, pogledajte u videu na vrhu teksta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend