24. jul 2023.

Sindikat novinara Srbije zatražio od Vučića da se povećaju zarade na RTV-u

Sindikat novinara Srbije (SINOS) saopštio je da je uputio pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem ga poziva da podnese inicijativu Vladi Srbije da poveća plate zaposlenih u RTV-u za 12,5 odsto.

Istovremeno, zahteva se rešavanje statusa novinara, angažovanih na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

„Javna medijska ustanova RTV korisnik je kako budžetskih sredstava, tako i javnih sredstava, budući da se delom finansira iz pretplate koju plaćaju građani, a delom iz budžetskih sredstava. Smatramo da je neprihvatljivo stanovište države da RTV nije javno preduzeće i da se povećanje plate zaposlenima u javnom sektoru ne odnosi i na Javnu medijsku ustanovu osnovanu za teritoriju Vojvodine“, navedeno je u pismu.

Dodaje se da je u godinama fiskalne konsolidacije, RTV u potpunosti bila obuhvaćena merama i pravilima koja su važila za sva javna preduzeća u Srbiji, kao što je umanjenje plate za deset odsto.

Pismo je potpisao v.d. predsednika SINOS RTV Siniša Otašević.

SINOS RTV takođe zahteva da se u radni odnos prime kolege koje godinama, a neki i decenijama, rade naizmenično po osnovu različitih ugovora – delom po osnovu ugovora o radu, a delom po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

U pismu se navodi da se SINOS RTV tim povodom poslednjih meseci tri puta obraćao predsednici Vlade Srbije (27. aprila, 24. maja i 13. jula), ali odgovor nije dobio.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend