22. maj 2023.

Sindikati RTS-a najavili štrajk upozorenja za početak juna

Odbor poverenika Sindikata RTS „Nezavisnost“ i Strukovnog sindikata RTS-a doneo je odluku o stupanju u štajk upozorenja, koji je najavljen za 1. jun u 14 časova i trajaće jedan sat „prekidom rada i okupljanjem zaposlenih u krugu poslovnog prostora poslodavca, hol RTS, Takosvska 10“, navodi se u obaveštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Foto: Cenzolovka

S obzirom da rukovodstvo JMU RTS nije reagovalo na zahteve sindikata sa protesta i da su pregovori o izmeni KU neuspešno završeni, sindikati su ispostavili nove zahteve, navodi se u objavljenoj odluci.

Kao prvi zahtev navodi se „poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih“ i to najpre kroz povećanje cene rada i povećanje toplog obroka i regresa.

Pod drugim zahtevom se navodi „pravo na dostojanstven i bezbedan rad u RTS“, a pod trećim „poštovanje Kolektivnog ugovora“.

Četvrti zahtev se odnosi na „pravednu i realnu Sistematizaciju poslova“.

Kao peti zahtev, u odluci se navodi „očuvanje RTS-a“ i to kroz dve tačke.

U prvoj tački naveden je „prijem svih honorarnih saradnika u stalni radni odnos u JMU RTS“, a u drugoj „delovanje JMU RTS u skladu sa Zakonom o javnim medijskim sredstvima“.

Kako se navodi u saopštenju, zaposleni Radio Beograda će se takođe pridružiti štrajku na dogovorenom mestu, dok će zaposleni u dopisništvima RTS-a štrajk upozorenja započeti prekidom rada u 14 časova, okupljanjem u svojim prostorijama.

Kako se navodi u saopštenju, interese zaposlenih će zastupati i u njihovo ime voditi Štrajkački odbor u sastavu: Dane Markovski, predsednik i članovi Dragomir Milošević, Dušica Ranković, Ana Đukanović Davogić i Slobodan Bulajić.

Odbor poverenika „poziva poslodavca da sa Štrajkačkim odborom odmah po dobijanju Odluke o stupanju u štrajk upozorenja otpočne pregovore za sporazumno rešavanje ispostavljenih štrajkačkih zahteva“.

Odluka se dostavlja i Upravnom odboru i poslodavcu, „čime je, istovremeno, u skladu sa Zakonom o štrajku, izvršena najava štrajka upozorenja“, navodi Odbor poverenika Sindikata RTS „Nezavisnost“.


N. Č.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend