04. jul 2024.

SINOS: RTS da reši status dugogodišnjih honorarnih saradnika

Sindikat novinara i medijskih radnika Srbije (SINOS) pozvao je RTS da zaposli neophodne honorarne saradnike, koji rade u honorarnom statusu preko dve godine a kako navode u saoštenju, veliki broj njih je u tom statusu po 10, 20 i 30 godina, sa manjim platama i zakinutim stažom.

“RTS odbija svaki razgovor o tome, iako je zahtev potpisalo pre 4 meseca više stotina stalno zaposlenih – želeći da pomognu kolegama honorarcima (875 potpisa).

Zato pitamo generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića: Zašto ne želi da zaposli one radnike koji su očigledno potrebni JMU – RTS, kao što je to učinila Radio-televizija Vojvodine primivši u
proteklih nekoliko meseci u stalni radni odnos 53 dugogodišnja honorarca?

Prema saznanjima SINOS-a, radnice i radnici restorana i bifea RTS-a od 1. jula zaposleni su na neodređeno vreme preko Agencije za zapošljavanje. Ugovori koje su potpisali u petak 28. juna podrazumevaju sva prava iz radnog odnosa – plaćen godišnji odmor i bolovanje, regres za godišnji odmor, naknadu za prevoz, a regulisana su i prava u slučaju prekovremenog rada. Uz to značajno im je povećan i iznos neto primanja”, navodi se u saopštenju SINOS-a.

SINOS insistira da honorarni saradnici budu primljeni direktno u RTS, bez posredovanja agencija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend