04. feb 2020.

Slobodan Cvejić i Slaviša Grujić kandidati Skupštine Vojvodine za člana Saveta REM-a

Kako Cenzolovka saznaje, Odbor za kulturu i javno informisanje Skupštine Vojvodine utvrdiće na sutrašnjoj sednici predlog liste kandidata za člana Saveta REM-a, na kojoj će se naći predlozi koje su dostavile Srpska napredna stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Foto: Jana Nikolić, SĆF

Dr Slobodan Cvejić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kandidat je Poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u Skupštini Vojvodine za mesto u Savetu REM-a kojeg predlaže Odbor Pokrajinske skupštine za kulturu i javno informisanje.

Prema saznanjima Cenzolovke, na sutrašnjoj sednici tog skupštinskog odbora biće utvrđen predlog liste kandidata za člana Saveta REM-a, a na njoj će se, pored Cvejića, naći i Slaviša Grujić, reditelj iz Novog Sada, kao predlog Poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Slobodan Cvejić je, kako stoji u njegovoj biografiji upućenoj članovima skupštinskog odbora, doktor sociologije i redovni profesor na Odeljenju za sociologiju beogradskog Filozofskog fakulteta i član Instituta za sociološka istraživanja na tom fakultetu.

Slaviša Grujić je na RTV Novi Sad, kao snimatelj i reditelj, radio od 1988. do 2002. Nakon dvehiljaditih bio je kratko vreme glavni i odgovorni urednik te kuće, potom i gradske TV Apolo (danas Novosadska televizija). Od 2012. do 2016. obavljao je dužnost pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje.

Dosadašnji kandidat nadležnog odbora Skupštine Vojvodine bio je Đorđe Vozarević, koji je u januaru, kao i Goran Peković, kandidat udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara, podneo ostavku na mesto u Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije konstatovao je njihove ostavke na sednici održanoj 22. januara i istom zgodom pokrenuo je proceduru za izbor dva nova člana Saveta REM-a.

Prema proceduri, svaki ovlašćeni predlagač ima rok od 15 dana od objavljivanja poziva da Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije dostavi predlog za dva kandidata za nove članove Saveta REM-a. Rok je počeo da teče narednog dana nakon što je objavljen poziv u Službenom glasniku, odnosno od 23. januara.

Odbor će potom utvrditi predlog liste kandidata, a o izboru dva nova člana Saveta REM-a, na mandat od pet godina, odlučiće Skupština Srbije u plenumu.

Iako i Vozarević i Peković tvrde da je u pitanju lični čin, njihove ostavke dovode se u vezu s jednim od zaključaka poslednje runde međustranačkog dijaloga, koji je vođen u Skupštini Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta, a to je unapređenje rada REM-a imenovanjem „3+2 člana Saveta REM-a“ – troje koje bi popunilo mesta koja su u Savetu već godinama upražnjena, dok bi dvoje došlo na mesto aktuelnih članova.

Shodno tom dogovoru, Skupština Srbije je krajem prošle godine izglasala tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije – Juditu Popović, Zorana Simjanovića i Aleksandra Vitković, nakon čega je samo bilo pitanje koja će dva člana iz aktuelnog saziva podneti ostavke i kada će to učiniti.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend