07. nov 2018.

Spasić idealan kadar za naprednjačku viziju informisanja

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“, predložen je od strane REM-a za novog člana Upravnog odbora RTS-a.

Foto: Medija centar Beograd

Odgovor na pitanje šta je Spasića kvalifikovalo za tu funkciju nismo dobili od članice Saveta REM-a Olivere Zekić, koja uglavnom govori u ime tog nezavisnog regulatornog tela. U predlogu svoje kandidature Spasić je naveo da je diplomirani komunikolog, ali ne i fakultet na kom je studirao.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić poručio je, ironično, da podržava predlog REM-a.

– Ostaje još samo da Oliveru Zekić i formalno postave za direktora RTS-a, a LJilju Smajlović imenuju za poverenicu za informacije od značaja Vučiču i tako zaokružimo ovu tužnu priču – kaže Lekić za Danas.

Glavni urednik Cenzolovke Perica Gunjić smatra da je Spasić idealan kadar za naprednjačku viziju informisanja i kulture.

– Preporučio se besramnim napadima na Sergeja Trifunovića i njegovu organizaciju koja prikuplja novac za lečenje bolesne dece, napadao je uglavnom sve što u ovoj zemlji dobro radi svoj posao, kao što je poverenik za informacije od javnog značaja, sve vreme se lažno predstavljajući, kopirajući ime tuđe organizacije (Transparentnost) i navodeći da se bavi ljudskim pravima – među kojima su verovatno i pravo na lažno predstavljanje, poltronstvo i napadanje predsednikovih neistomišljenika – ističe Gunjić za Danas. On dodaje da su naprednjaci kampanje ponižavanja političkih neistomišljenika i novinara, bezočno laganje, plagiranje i pirateriju u svim oblastima doveli na novi nivo, a Spasić je jedan od najistaknutijih članova tog društva.

– Napadati organizaciju koja pomaže najteže oboleloj deci može zaista samo naprednjak posebnog vučićevićevsko-mitrovićevskog kova. To što se zove Spasić je samo još primer kako jedan sistem, koji je i ranije bio daleko od dobrog, postaje neka vrsta horor parodije, u kojoj ne znaš da li da se smeješ ili da odmah spakuješ sebe i svoju porodicu i da bežiš glavom bez obzira – zaključuje Gunjić.

Mario Spasić je široj javnosti poznat kao osoba koja je podnela prijavu protiv Sergeja Trifunovića i njegove humanitarne organizacije Podrži život, zbog sumnje da je zloupotrebljavao novac građana. Na čelu antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja nalazi se tri godine, međutim, akademskoj javnosti je poznat i od ranije.

Naime, Spasić je 2013. godine najavio da će predvoditi Antikorupcijski tim u prosveti, i to na predlog Aleksandra Vučića. Iako nije imao univerzitetsku diplomu, tvrdio je da je dovoljno kvalifikovan da se uhvati u koštac sa lažnim diplomama i zapošljavanjima „preko veze“ u prosveti.

– Obavestio sam Aleksandra Vučića da prihvatam angažman u ovom timu – rekao je Spasić u jednom od intervjua pre pet godina.

Međutim, od njegovog angažmana nije bilo ništa, jer nikakvo antikorupcijsko telo pri Ministarstvu prosvete nije ni planirano. Spasićeve navode tada su demantovali i Ministarstvo prosvete i MUP Srbije. Protiv Spasića je vođen i krivični postupak za utaju poreza u organizaciji studenata koja je poslovala u okviru Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija u Trsteniku.

NJegova organizacija „Transparentnost“ osnovana je 2005. u Trsteniku i za 13 godina postojanja nijednom nije podnela godišnji finansijski izveštaj APR. Time već 13 godina krši Zakon o računovodstvu, za šta je, na godišnjem nivou, zaprećena kazna od 100.000 dinara.

Obrazloženje

„Nakon detaljnih razgovora sa medijskim stručnjacima i opsežnih konsultacija sa relevantnim činiocima, a posebno kritičarima u medijskoj sferi, Savet „Transparentnost“ predložio je Marija Spasića, generalnog sekretara, za člana UO RTS-a i to najpre zbog činjenice da Spasić već 13 godina zastupa ljudska i manjinska prava u koja spadaju i sloboda medija, vladavina prava, ravnopravnost, zabrana diskriminacije, sloboda misli, savesti i veroispovesti, sloboda mišljenja i izražavanja, pravo na obaveštenost itd., odnosno sva ona prava koja jesu deo rada Javne medijske ustanove kao što je RTS“, navodi se u odgovoru na pitanje Danasa šta je to kvalifikovalo Spasića za člana UO RTS.

Odbijene žalbe Marija Spasića protiv Danasa

Beograd – Komisija za žalbe Saveta za štampu ustanovila je da dnevni list Danas nije prekršio Kodeks novinara Srbije ni po jednoj žalbi koju je protiv nas podneo Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i bobu protiv korupcije „Transparentnost“. Spasić je protiv našeg lista podneo dve žalbe, jednu na tekst „Krivična prijava protiv Sergeja Trifunovića“, objavljen 4. oktobra ove godine, i drugu na „Tuži Trifunovića, a sam krije podatke o poslovanju“, objavljen dva dana kasnije. „Članovi Komisije za žalbe zaključili su da Spasić nije demantovao neki navod iz teksta, već polemiše sa zaključcima autorke. Tako, recimo, on tvrdi da sa Vladom Srbije nema nikakve veze, iako je Ministarstvo zdravlja pre tri godine formiralo radnu grupu za borbu protiv korupcije u zdravstvu, čiji je on, po saopštenju koje je tada objavilo Ministarstvo, glavni koordinator, a u medijima je više puta davao izjave u toj ulozi“, navodi se u obrazloženju odluke Komisije. Spasić, kao se navodi u odluci, ne spori da nije predavao finansijske izveštaje 13 godina, već tvrdi da takva zakonska obaveza ni ne postoji, što nije tačno. Zbog toga Komisija smatra da nisu prekršene odredbe koje se odnose na istinitost izveštavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend