08. dec 2020.

Sram vas bilo

Da sramota bude veća, ove godine, Gradsko veće Čačka i gradonačelnik u Komisiju za ocenu podnetih medijskih projekata izabrali su i medijskog stručnjaka iz Prijepolja Alema Rovčanina. Zašto sramota? Pa zato što će ovaj član Komisije ocenjivati i projekte koje je na konkurs dostavio onaj ko ga je predložio u Komisiju.

Obaveza lokalne vlasti u Čačku je da svake godine, raspiše Konkurs za subvencioniranje produkcije medijskih sadržaja od javnog interesa na teritoriji grada Čačka.

Svojevremeno, pre nekoliko godina, tadašnja čačanska lokalna vlast izradila je Pravilnik po kome se takav konkurs raspisuje i realizuje, a taj čačanski Pravilnik poslužio je kao primer resornom Ministarstvu kulture i informisanja, da i ono sačini sopstveni dokument iste vrste.

A onda se vlast u Čačku promenila, pa su se promenila i „pravila igre“.

Iako u gradskom budžetu sve vreme postoje pozicije na kojima su planirana sredstva za ovu namenu, konkurs se, iz godine u godinu, raspisuje sve kasnije u kalendarskoj godini, mada po Zakonu o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, postoji obaveza svake lokalne samouprave, pa u čačanske, da se u kontinuitetu u toku godine stara o javnom informisanju na svojoj teritoriji.

Tako je ove, 2020. godine, konkurs raspisan tek u oktobru, sa rokom realizacije izabranih projekata od nepunih mesec dana, do 31. decembra 2020.

Deo konkursa je i da ovlašćeni predlagači dostave svoje predloge za članove Komisije za ocenu podnetih medijskih projekata. Predloge mogu da dostave medijska i novinarska udruženja  koja postoje preko tri godine, a mogu i tzv. medijski stručnjaci sami sebe da predlože.

I gle čuda, nekoliko godina unazad Gradsko veće i gradonačelnik koji predsedava tim gradskim organom, kao „medijske stručnjake“ u Komisiju imenuju  prilično nepoznate likove, uglavnom sa juga Srbije, zaposlene ili interesno vezane za medije čiji vlasnici su aktuelni direktor BIA i opšte poznati gospodin Radojica iz Kruševca, koji je u postupku privatizacije medija pokupovao nekoliko desetina redakcija.

Da sramota bude veća, ove godine, na predlog UMMRS i predsednika tog udruženja, Gradsko veće i gradonačelnik u Komisiju za ocenu podnetih medijskih projekata izabrali su i medijskog stručnjaka iz Prijepolja Alema  Rovčanina.

Zašto sramota?

Pa zato što će ovaj član Komisije ocenjivati i projekte koje je na konkurs dostavio onaj ko ga je predložio u Komisiju.

Ako to nije sukob interesa, ako to nisu otvorena vrata korupcije, šta je onda u pitanju pitamo članove Gradskog veća i gradonačelnika Čačka.

Ako nisu sukob interesa i korupcija, onda sramota svakako jeste.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend