29. nov 2019.

Stefanović: Skupština Srbije će imati nadzor nad radom medija u izbornom procesu

Skupština Srbije prvi put će imati nadzor nad radom medija u izbornom procesu, najavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na sednici Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade.

Rekao je da će „nadzorni odbor koji Skupština treba da formira, nadzirati pisane medije i internet u toku kampanje što je do sada bilo neuređeno“.

Stefanović je ocenio da kontrola jednakog tretmana političkih subjekata u medijima, koju će obavljati skupštinski odbor, ne znači mešanje u uređivačku politiku.

Poslanik Pokreta Socijalista Đorđe Komlenski je pitao da li će biti prihvaćen predlog te stranke da se zabrani komercijalno predizborno oglašavanje „na televizijama koje nisu registrovane u Srbiji“. Komlenski je rekao da „neće stati kad je reč o nelojalnoj konkurenciji kao što je televizija N1 koja navodno reemituje program“ i tražio da „finansijski forenzičari ispitaju poslovanje te televizije“.

Ministar je odgovorio da „postoje mediji koji nisu podložni kontroli građana kroz nezavisna tela, ali ne želimo da gušimo slobodu medija“ i dodao da „ni jedan medij ne treba da krši zakon i treba svi da imaju jednaka prava“.

Stefanović je kazao da će uz izbor tri nedostajuća člana, Regulatorno telo za elektronske medije raditi u punom kapacitetu i uskoro doneti pravilnik o ponašanju u predizbornoj kampanji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend