29. nov 2019.

Akcija za opstanak nezavisnih medija

U Kragujevcu je juče održana akcija "Izađi iz mraka", sa koje su kragujevački novinari gradskoj vlasti i gradonačelniku Radomiru Nikoliću uputili tri zahteva koji treba da obezbede transparentnu raspodelu budžetskih sredstava namenjenih za informisanje.

Kragujevac već pet godina ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i sva budžetska sredstva za informisanje usmerava ka privatizovanoj, pa ponovo podržavljenoj Televiziji Kragujevac.

Prema oceni organizatora, Kragujevac, koji se smatra kolevkom srpskog novinarstva, poslednjih godina postaje grobnica te profesije.

Neki mediji su ugušeni, drugi su na ivici opstanka, novinari su prinuđeni da traže druge poslove kako bi preživeli a najveću štetu trpe građani koji ostaju bez objektivnih, istinitih i pravovremenih informacija.

Zbog toga novinari preostalih medija koji nisu pod kontrolom vlasti od gradonačelnika Nikolica traže da odmah raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja za 2020. godinu, da dostavi informacije o trošenju budžeta za medije u 2019. godini, kao i da on, i svi iz njegovog tima, budu dostupni svim medijima, bez diskriminacije.

Akciju kragujevačkih novinara podržali su NVO Građanske inicijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije i brojni istaknuti medijski profesionalci iz Beograda i Kragujevca.

Novinari su tokom akcije ispred zgrade Skupštine grada razgovarali sa građanima o medijskoj situaciji u gradu i delili im letke sa zahtevima upućenim gradonačelniku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend