17. dec 2019.

Narodna stranka: U budžetu za 2020. u Kragujevcu nema novca za sufinansiranje medija

Narodna stranka u Kragujevcu saopštila je da gradska vlast ni u 2020. godini neće sufinansirati javni interes u oblasti javnog informisanja, već samo jednu televiziju na kojoj opozicioni političari nisu gostovali pet godina.

U predlogu budžetu za 2020. godinu o kome će sutra raspravljati odbornici za informisanje je predviđeno 10 miliona dinara za usluge po ugovoru.

U Narodnoj stranci smatraju da će novcem iz budžeta biti finansirana samo jedna televizija, za koju su sredstva „prikrivena“ u delu koji se odnosi na subvencije.

Pored petogodišnje prakse kršenja Zakona o javnom informisanju, Narodnu stranku posebno zabrinjava visina subvencija od skoro 1,2 milijarde dinara bez jasno naznačenih korisnika.

Ta stranka zahteva da lokalna samouprava konačno počne da poštuje Zakon o javnom informisanju koji nalaže da se medijski sadržaji, a time i mediji, iz budžeta sufinansiraju svake godine preko konkursa.

Time bi se svi kragujevački mediji stavili u jednak položaj, a javnost i građani uključili u donošenje odluka koje se tiču grada.

U Narodnoj stranci su ocenili i da je budžet za 2020. godinu nerealno koncipiran.

Među „kapitalnim investicijama“ je i izgradnja portirnice Vojne bolnice koja će Kragujevčane koštati pet miliona dinara.

To je, kako podsećaju u Narodnoj stranci, investicija koja je bila i u ovogodišnjem budžetu ali nije realizovana.

Narodna stranka navodi da su za gradsku vlast „kapitalni projekti“ i rekonstrukcija fontane, krovova, ozelenjavanje parkova, postavljanje bandera za video nadzor.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend