27. apr 2017.

Suša i Bodrožić: Medijska strategija pretvorena u tragediju [Video]

Novinari Gordana Suša i Željko Bodrožić ocenili su u Novom danu da se medijska strategija pretvorila u medijsku tragediju.

Bodrožić podseća da je zakonski regulisano projektno finansiranje medija i da je to smatrano uspehom, ali je dobijen skaradan proces jer „samo probrani mediji u lokalu dobijaju novac“.

Suša kaže da izveštaj međunarodne organizacije Reporteri bez granica, prema kojem je Srbija pogoršala poziciju na rang listi zemalja po slobodi medija, ne predstavlja iznenađenje.

„Podsetiću vas na istraživanje o tome koliko smo bliski evropskim standardima, od 27 parametara koji govore o slobodi medija Srbija je ispunajvala samo četiri. Dakle, to nije samo utisak, već i činjenica“, kaže ona.

Prema milšljenju Bodrožića, vlast je u poslednje vreme „ogolila silu“.

„Ako je od dolaska na vlast u rukavicama pokušavala da disciplinuje medije i da kritički nastrojene suzbije ili ugasi, kako vreme odmiče njihova politika je sve brutalnija prema svakome ko drugačije razmišlja“, smatra Bodrožić.

Suša podseća da je država i dalje vlasnik medija što je, kako kaže, nezamislivo i nedopsutivo bilo gde u svetu.

„Vlast ima svoj elektronski medij, svoju TV Bastilju koja ne poštuje nijedan novinarski kodeks, ima bilten preko kog se blate ljudi, sudovi su anemični i apatični. Ono što nemate u medijima počinje polako da se radi na ulicama“, kaže Suša.

Dodaje da se na primeru izveštavanja sa protesta „Protiv diktature“ vidi jasna razlika između slobodnih medija i onih koji kalkulišu ili su direktno na jaslama države.

Ključno za nezavisan rad medija je ambijent odnosno pravna sigurnost, a to ne postoji, smatra Suša.

„Na primerima Nedima Sejdinovića i Nebojše Stefanovića se vidi selektivnost i neravnopravnost. Takođe, sindikati su devastirani, institucije su devastirane, ključne stvari za ravnomerno predstavljanje kandidata su ukinute – od REM-a, RIK-a, Agencije za borbu protiv korupcije pa nadalje. To je pritisak“, kaže Suša.

Sagovornici ponavljaju kao problem i selektivno informisanje građanstva, počev od javnih servisa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend