24. feb 2023.

Televizijama kruševačkog biznismena bliskom SNS-u većina novca na medijskom konkursu u Dimitrovgradu

Od skoro 14 miliona dinara, koliko je iz budžeta Opštine Dimitrovgrad izdvojeno za finansiranje medijskih sadržaja u 2023. godini, skoro 9 miliona dobila je Radio televizija Caribrod, lokalni medij iz tog mesta u vlasništvu kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića, bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. 400.000 dinara dobila je Televizija Pirot, još jedna televizija koja je u vlasništvu istog čoveka.

Foto: Terje Sollie, Pexels

Dimitrovgradski medijski konkurs je, kao i ranijih godina, bio podeljen iz dva dela, a veći deo – 12 miliona dinara, izdvojen je za sufinasiranje medijskih sadržaja na jeziku nacionalne manjine koji je u službenoj upotrebi u toj opštini, tačnije na bugarskom jeziku.

Za projekat „Tradicionalna jela caribrodskog kraja“ – 12 reportaža od 60 minuta i 24 priloga za informativni program do 3 minuta, RTV Caribrod tražio je nešto preko 7,3 miliona dinara, a komisija u sastavu Jovan Bukovala, Dragan Stojanović i Gordana Ristić, odlučila je da mu se novac i dodeli i to tek nešto manje od traženog pa je taj medij u Milosavljevićevom vlasništvu dobio 7,2 miliona dinara.

Projekat pod istim nazivom podnela je ista medijska kuća, samo za radijski program, a od traženih oko 2,1 milion dinara, dobili su nešto preko 1,5 miliona dinara.

700.000 dinara tražila je TV Pirot, još jedan medij u vlasništvu istog kruševačkog biznismena, za projekat „Hronika Dimitrovgrada“, a nakon ocene komisije i rešenjem koji je potpisao predsednik Opštine Vladica Dimitrov, njima je dodeljeno 400.000 dinara.

Udruženje građana Obzor, sa sedištem u Dimitrovgradu, za svoj mesečni časopis Vizija koji izlazi od 2018. godine, dobilo je 2,1 milion dinara. Njegov zastupnik je Boris Lazarov, dimitrovgradski glumac i reditelj koji je, prema saznanjima Južnih vesti, zaposlen upravo – na Televiziji Caribrod.

Novac i to 620.000 dinara dobila je agencija JMedija iz Pirota za projekat „Pozorište i biblioteka u Pirotu – jubileji za buduće generacije“, a ono što je zanimljivo da je to pravno lice od 22. jula 2022. godine u privremenom prekidu obavljanja delatnosti i tako je i bilo u trenutku podnošenja prijaveali i sada, prema podacima APR-a.

Najmanje novca u tom delu konkursa – 100.000 dinara, dobila je niška agencija Hello animation.

2 miliona dinara bilo je opredeljeno za medijske sadržaje na srpskom jeziku, a tu je najviše novca – 900.000 dinara, dobila dimitrovgradska agencija Pozitive production, za projekat „Svetionici Caribroda“.

800.000 dinara dobila je niška firma Nikolić soft, 200.000 dinara pripalo je takođe niškoj firmi Agrojug koja se bavi produkcijom emisija vezanih za poljoprivredu, dok je i 100.000 dinara dobila TV Info Bosilegrad.

Interesanto je da nijedan dinar nije dobio drugi medij koji, pored RTV Caribrod, radi u Dimitrovgradu – Internet portal Far, koji se našao među 18 prijavljenih na konkursu čiji projekti nisu novčano podržani.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend