27. feb 2021.

Tužilaštvo preduzima radnje u 10 predmeta koji se odnose na pretnje novinarima

Tužilaštvo preduzima radnje u 10 predmeta koji se odnose na pretnje novinarima, dok je u dva slučaja procenjeno da nema mesta pokretanju krivičnog postupka, rekao je predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković na sastanku premijerke Ane Brnabić, ministarke Maje Gojković i članova Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Stamenković je na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković i članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara rekao da su javna tužilaštva u januaru ove godine formirala 12 predmeta za 12 događaja tokom kojih su upućene pretnje, a odnose se na 11 novinara, kao i da se dva predmeta odnose na novinarku Televizije N1 Jelenu Zorić.

Na sastanku je, kako je navedeno u saopštenju vlade, pozdravljen završetak prvostepenog procesa u slučaju novinara portala Žig info Milana Jovanovića iz Grocke, kao dobar primer zajedničkog delovanja svih nadležnih institucija.

Utvrđeno je da će 1. marta biti aktiviran SOS telefon sa besplatnim brojem 0800/100-115, preko kojeg će svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti dobiti informacije kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava. Кol centar će raditi 24 sata.

Prihvaćena je inicijativa da se razmotri mogućnost formiranja revolving fonda, kako bi se sanirala šteta i omogućio normalan život novinarima kojima je napadom uništena imovina.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izneli probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji, a odnose se na diskriminaciju novinara i nepozivanje novinara na pojedine događaje, o čemu će se razgovarati na narednom sastanku 26. marta.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend