07. feb 2022.

Tužilaštvo u Vranju odbacilo prijavu novinara za pretnje njegovoj porodici

Dugogodišnji novinar iz Bujanovca Jeton Ismaili, koji je urednik informativnog portala Folonline.com uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministarki pravde Maji Popović, stranim diplomatskim predstavništvima u Srbiji i domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu novinara zato što je, kako navodi "Osnovno tužilaštvo u Vranju donelo sramnu odluku o odbijanju krivične prijave protiv dvojice osumnjićenih povodom pretnji mojoj porodici u avgustu 2020. godine, zbog izveštavanja portala koji uređujem oko situacije sa pandemijom uzrokovanom Covidom-19".

Foto: Google

Ismaili navodi da je „u obrazloženju ove odluke jasno da je zamenik tužioca izbegao činjenice koje su očigledne i samo na osnovu lažnih izjava osumnjičenih doneo ovu skandaloznu odluku“ kao i da „nikada nije uzeo u obzir upad osumnjičenih u moju kuću i pretnje koje su upućivane mojoj supruzi, priznavši samo laži osumnjičenih da su oni navodno bili samo u blizini moje kuće“.

„Čak i da je to tačno, zamenik tužioca nije se upitao, šta su osumnjičeni tražili u blizini moje kuće?“ podvlači Ismaili.

On smatra da je „ova odluka tužioca sumnjiva jer iza nje sigurno stoji određena pozadina koja podrazumeva da postoje i druge implikacije u cilju sprečavanja vršenja profesionalnih zadataka u informisanju javnosti“ i dodaje da ga „na ovakav zaključak uverava i činjenica da me zamenik tužioca nije blagovremeno obavestio o Odluci, kako je to zakonom predviđeno, već je to učinio sa zakašnjenjem od godinu dana, tek nakon mog zahteva za pružanje informacije o predmetu“.

„Ovaj akat predstavlja tešku zakonsku povredu i za tako nešto ova osoba (zam/tužioca) zaslužuje da bude kažnjena“, navodi Ismaili u otvorneom pismu u kome poziva sve državne instance, predsednika Republike, premijera zemlje, Ministarstvo pravde, Visoki savet tužilaca i dr. da se pozabave mojim slučajem“.

„Nadam se da moja nacionalnost neće uticati na to da počinioci budu kažnjeni“, navodi Ismaili koji „sa posebnim akcentom poziva kolege iz organizacija za zaštitu prava novinara u zemlji i inostranstvu da osude ovaj čin i da zajednički pokrenemo novi postupak protiv osumnjičenih, uključijući i mere protiv zamenika tužioca u ovom predmetu ali i drugih elemenata umešaniih u ovom procesu“.

„Pozivam strane diplomatske misije da se svojim autoritetom angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, da se stave u moju odbranu, ali i svih ostalih kolega u Srbiji koji se suočavaju sa sramnim i skandaloznim odlukama Tužilaštva i sudova.

Takođe tražim da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za tehnološki kriminal, što pre otkrije tri slučaja pretnji koje sam prijavio policiji prošle godine, a vezane sa istim gorepomenutim slučajem, i da protiv osumnjičenih podnese krivične prijave“, navodi Ismaili u otvorneom pismu.

On „ obaveštava širu javnost da ću mojim slučajem ići do kraja, sve dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend