08. feb 2022.

Ismaili: Zamenik tužioca zaslužuje da bude kažnjen zbog teške povrede zakona

Pošto je tužilaštvo u Vranju odbacilo prijavu novinara Jetona Ismailija zbog pretnji smrću njegovoj porodici upućenih posle njegovog teksta o umrlima od kovida, on poziva državne organe da spreče kršenje zakona i nada se da na njihovu odluku neće uticati njegova nacionalnost

Jeton Ismaili (foto: Bujanovačke)

Jeton Ismaili, bujanovački novinar i urednik portala Fol online, uputio je nedavno otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kojem ukazuje na „skandaloznu i sramnu odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju” da odbaci krivičnu prijavu koja je podneta zbog „pretnji smrću” njegovoj porodici, a povodom njegovog izveštavanja o epidemiji kovida.

Vranjsko Osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Policijske stanice Bujanovac protiv osumnjičenih I. M. i V. M. iz sela Veliki Trnovac, podnetu zbog sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 138 stav 3 Krivičnog zakonika, „zbog nepostojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti”.

U prijavi je navedeno da su osumnjičeni 13. avgusta 2020. godine upali u dvorište Ismailijeve porodične kuće i njegovoj supruzi, između ostalog, poručili da će on „tek da vidi šta će mu uraditi” i da će mu ubiti „dete u stomaku”. Zahtevali su da Ismaili sa portala koji uređuje ukloni izveštaj u kojem piše da su njihovi rođaci preminuli od kovida 19, mada njihova imena nisu navedena.

Ismaili: Nadam se da moja nacionalnost neće uticati na to da počinioci ne budu kažnjeni

„Ovaj akt (OJT, prim. aut.) predstavlja tešku zakonsku povredu i za tako nešto ova osoba, zamenik javnog tužioca, zaslužuje da bude kažnjena… Pozivam sve državne instance, predsednika Republike, premijera zemlje, Ministarstvo pravde, Visoki savet tužilaca i druge da se pozabave mojim slučajem. Nadam se da moja nacionalnost neće uticati na to da počinioci ne budu kažnjeni”, navodi Ismaili u otvorenom pismu, koje je upućeno i ministarki pravde Maji Popović, nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama, te stranim diplomatskim predstavništvima.

OJT „nije uzelo u obzir upad osumnjičenih u njegovu kuću i pretnje upućivane njegovoj supruzi, već samo laži osumnjičenih da su oni navodno bili samo u blizini njegove kuće” (Jeton Ismaili)

Ismaili poziva kolege iz organizacija za zaštitu prava novinara u zemlji i inostranstvu da osude odluku OJT  i da „zajednički pokrenu novi postupak protiv osumnjičenih, uključujući i mere protiv zamenika tužioca i drugih koji su umešani u ovaj proces”.

Poziva i strane diplomatske misije da se „svojim autoritetom angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, stave u njegovu odbranu, ali i odbranu svih ostalih kolega u Srbiji koji se suočavaju sa sramnim i skandaloznim odlukama tužilaštva i sudova”.

On kritikuje i što Osnovno javno tužilaštvo „nije uzelo u obzir upad osumnjičenih u njegovu kuću i pretnje upućivane njegovoj supruzi, već samo laži osumnjičenih da su oni navodno bili samo u blizini njegove kuće”.

Dodaje da ga zamenik javnog tužioca nije blagovremeno obavestio o svojoj odluci, kako zakon nalaže, već je to učinio sa zakašnjenjem od čak godinu dana, a tek nakon njegovog zahteva da dobije informacije o toku postupka.

NAGRAĐIVANI NOVINAR I UREDNIK

Jeton Ismaili (Veliki Trnovac, 1977) diplomirao je na Novinarskom fakultetu u Prištini. Urednik je bujanovačkog portala Fol online na albanskom jeziku. Pohađao je mnoge obuke iz oblasti novinarstva u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je više novinarskih nagrada, navodi se na sajtu Koalicije za transparentnost juga Srbije.

Tužilaštvo: Iskaz Ismailijeve supruge „nije potvrđen nijednim drugim dokazom”

U rešenju OJT Vranje navodi se da su sproveli dokazne radnje i prikupili potrebna obaveštenja. Utvrđeno je da ne postoje osnovi sumnje da su dvojica osumnjičenih izvršili krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti jer iskaz Ismailijeve supruge „nije potvrđen nijednim drugim dokazom”, Ismaili nije bio prisutan na licu mesta, a osumnjičeni su „u celosti negirali izvršenje dela”.

Vranjsko Osnovno javno tužilaštvo navodi da je Ismailijeva supruga kazala da su u dvorište kuće došla dva nepoznata muškarca, a da joj se mlađi, koji je nosio masku, obratio rečima: „Šta ste nam uradili, tvoj će muž tek da vidi šta ćemo da mu radimo.” Stariji, koji nije nosio masku, psovao je i pretio da će da „ubije decu u stomaku”.

Osumnjičeni su upali u dvorište Ismailijeve porodične kuće i njegovoj supruzi poručili da će on „tek da vidi šta će mu uraditi” i da će mu ubiti „dete u stomaku”. Zahtevali su da Ismaili sa portala ukloni izveštaj u kojem piše da su njihovi rođaci preminuli od kovida 19, mada njihova imena nisu navedena

Ismaili je pred tužilaštvom kazao da ga je supruga pozvala i rekla mu da su dva muškarca dolazila i pretila da će ubiti njega i njegovu nerođenu decu u stomaku. On je zbog toga pozvao policiju, koja je podnela krivičnu prijavu, a potom dve sedmice dežurala ispred njegove kuće i svraćala u obilazak.

Međutim, osumnjičeni I. M. je kazao da nije ulazio u dvorište Ismailijeve kuće, već da je bio na ulici kako bi našao hodžu, da ga obavesti da su mu umrla dva rođaka. On je rekao da je novinarevoj supruzi, kada ju je video na balkonu, poručio: „Kaži tvom mužu da skloni ono što je napisao na portalu”, ali da je nije psovao, vređao i pretio, kao ni njegov sin V. M., koji je kasnije naišao i poveo ga kući.

I V. M. je rekao da Ismailijevoj supruzi „nije uputio nijednu reč”, da sa tom porodicom nije imao nikakvih nesporazuma, da žive u komšiluku, da im deca zajedno idu u školu, te da je u vezi sa ovim slučajem samo „zamolio” Ismailija da sa portala povuče „sporni” tekst.

Takođe je kazao da nije ulazio u dvorište kuće, već da je bio na ulici. Vraćao se, rekao je, iz Doma zdravlja, pošto je bio bolestan od kovida 19, te video oca, koji je takođe bio zaražen koronavirusom, kako sedi u blizini te kuće, i poveo ga sa sobom.

* Autorka je novinarka dnevnog lista Danas

OTVORENO PISMO JETONA ISMAILIJA: SRAMNA ODLUKA TUŽILAŠTVA U VRANJU

Predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministarki pravde Maji Popović, stranim diplomatskim predstavništvima u Srbiji i domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu novinara.

Ovim pismom obaveštavam širu javnost da je Osnovno tužilaštvo u Vranju donelo sramnu odluku o odbijanju krivične prijave protiv dvojice osumnjičenih povodom pretnji mojoj porodici u avgustu 2020. godine, zbog izveštavanja portala koji uređujem oko situacije sa pandemijom uzrokovanom kovidom 19.

U obrazloženju ove odluke jasno je da je zamenik tužioca izbegao činjenice koje su očigledne i samo na osnovu lažnih izjava osumnjičenih doneo ovu skandaloznu odluku.

Isto tako, nikada nije uzeo u obzir upad osumnjičenih u moju kuću i pretnje koje su upućivane mojoj supruzi, priznavši samo laži osumnjičenih da su oni navodno bili samo u blizini moje kuće.

Čak i da je to tačno, zamenik tužioca nije se upitao šta su osumnjičeni tražili u blizini moje kuće.

Ova odluka tužioca je sumnjiva jer iza nje sigurno stoji određena pozadina koja podrazumeva da postoje i druge implikacije u cilju sprečavanja vršenja profesionalnih zadataka u informisanju javnosti.

Na ovakav zaključak uverava me i činjenica da me zamenik tužioca nije blagovremeno obavestio o Odluci, kako je to zakonom predviđeno, već je to učinio sa zakašnjenjem od godinu dana, tek nakon mog zahteva za pružanje informacije o predmetu.

Ovaj akt predstavlja tešku zakonsku povredu i za tako nešto ova osoba (zamenik tužioca) zaslužuje da bude kažnjena.

Imajući u vidu sve navedene činjenice, pozivam sve državne instance, predsednika Republike, premijera zemlje, Ministarstvo pravde, Visoki savet tužilaca i dr. da se pozabave mojim slučajem.

Nadam se da moja nacionalnost neće uticati na to da počinioci ne budu kažnjeni.

Sa posebnim akcentom pozivam kolege iz organizacija za zaštitu prava novinara u zemlji i inostranstvu da osude ovaj čin i da zajednički pokrenemo novi postupak protiv osumnjičenih, uključujući i mere protiv zamenika tužioca u ovom predmetu, ali i drugih elemenata umešanih u ovaj proces.

Pozivam strane diplomatske misije da se svojim autoritetom angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, da se stave u moju odbranu, ali i svih ostalih kolega u Srbiji koji se suočavaju sa sramnim i skandaloznim odlukama tužilaštva i sudova.

Takođe tražim da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za tehnološki kriminal, što pre otkrije tri slučaja pretnji koje sam prijavio policiji prošle godine, a vezane sa istim gorepomenutim slučajem, i da protiv osumnjičenih podnese krivične prijave.

Na kraju, obaveštavam širu javnost da ću mojim slučajem ići do kraja, sve dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu.

S poštovanjem,

Jeton Ismaili, urednik informativnog portala Folonline

U Bujanovcu, 3. februara 2022.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend