20. dec 2016.

UNS: Grad Beograd ponovo obesmislio medijski konkurs

Udruženje novinara Srbije (UNS) oštro protestuje što je Grad Beograd više od trećine novca za sufinansiranje medijskih projekata dodelio firmama i preduzetnicima koji se ne bave informisanjem javnosti i od kojih su neke osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili čak po njegovom raspisivanju.

skupstina_beograda_foto_jana_nikolic_scf-10

Foto: Jana Nikolić

Petočlana komisija u kojoj nisu bili članovi UNS-a, najvećeg i najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji, više od 30 miliona dinara odobrila je firmama i pojedincima koji nisu poznati po bavljenju novinarskim poslom, među njima i firmi koja iznajmljuje automobile.

Odluka o raspisivanju konkursa doneta je 2. septembra, a višemilionske iznose dobile su firme osnovane tokom ove godine, kao što je Brender d.o.o. (osnovan 16. avgusta, dobio 7.500.000 dinara) i Irik d.o.o. (osnovan 26. septembra, dobio 9.000.000 dinara).

Umesto da ovim konkursom zaštite i unaprede javni interes u javnom informisanju, beogradske vlasti šalju poruku da se plaše slobodnog izveštavanja u interesu svih građana. Udruženje novinara Srbije poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na to što beogradske vlasti obesmišljavaju medijske reforme i drugu godinu zaredom ignorišu stav profesije i stručne javnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend