17. maj 2018.

UNS: Protest protiv „RTV Kraljevo i Ibarske novosti“ pritisak na medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da su najavljeni protesti dela opozicije u Kraljevu, zbog toga što je medijskoj kući „RTV Kraljevo i Ibarske novosti“ na konkursu u ovom Gradu od 14.250.000 za tri projekta pripalo 6.868.000 dinara, pritisak na medije i novinare ove medijske kuće.

UNS ne dovodi u pitanje protest kao oblik izražavanja stavova građana, ali upozorava da je osporavanje prava jednoj od retkih preostalih regionalnih medijskih kuća sa tri medija, na novac za projektno sufinansiranje, oblik neprihvatljivog političkog pritiska.

UNS ne podržava javno suđenje mediju zbog iznosa novca koji je dobio za sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i to bez iznošenja konkretnih nedostataka projekata kojima je novac dodeljen.

UNS bi voleo da opozicione stranke traže od Grad Kraljeva da izdvaja više novca za projektno sufinansiranje medija, umesto što kritikuju najveću medijsku kuću u ovom regionu bez valjanih argumenata.

UNS podseća da je medijska kuća „RTV Kraljevo i Ibarske novosti“, u vreme dok su na vlasti bile političke stranke koje organizuju proteste, prošla kroz dve neuspešne privatizacije i jedan stečaj.

Uprkos tome, „RTV Kraljevo i Ibarske novosti“ opstala je i održala redakcije sva tri medija.

Vlasnica i urednica „RTV Kraljevo i Ibarske novosti“ je novinarka, što je u Srbiji, posle serije loših privatizacija i gašenja medija, kao i niza privatizacija sa sumnjivim vlasništvom, prava retkost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend