01. jul 2020.

Vasović: Bujošević zakasnio s prijavom za direktora RTS

Direktor fotografije Radio-televizije Srbije (RTS) Vasko Vasović i jedan od kandidata za novog direktora Javnog medijskog servisa kaže za Nova.rs da se aktuelni v.d direktor RTS-a Dragan Bujošević na konkurs za direktora javnog servisa prijavio tek juče, tj. dva dana nakon isteka roka.

Prema rečima Vasovića, koji je jedan od kandidata za generalnog direktora RTS-a, Bujoševićeva konkursna dokumentacija je stigla tek juče, neposredno pred zatvaranje pisarnice u kojoj je nužno da bude evidentirana.

“Dokumentacija za prijavu Bujoševića je u pisarnici RTS-a zavedena 29. juna u 14.45 časova, pod delovodnim brojem 2/331”, tvrdi Vasović za Nova.rs.

Konkurs za generalnog direktora javnog servisa objavljen je 29. maja u dnevnom listu “Politika”, na sajtu RTS-a i u “Službenom glasniku”, a u njemu je navedeno je sledeće:

“Rok za prijavljivanje kandidata je 30 dana od dana objavljivanja javnog konkursa u ‘Službenom glasniku’ RS, jednom dnevnom listu i na sajtu RTS-a.”

S obzirom na to da je 30. dan od objavljivanja konkursa bila subota, 27. jun, Bujošević je, prema rečima Vasovića, konkursnu dokumentaciju predao dva dana nakon isteka roka.

U tom slučaju bi treblo da važi sledeće pravilo konkursa: “Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.”

S obizrom na to, ukoliko se ne pojave neke “pravne začkoljice”, ova prijava bi trebalo da bude odbačena.

Prema Vasovićevim saznanjima, na konkurs za generalnog direkotora RTS-a, osim Bujoševića i njega, prijavljena su još dva kandidata – urednik Jutarnjeg programa RTS-a Vladimir Palikuća i novinar RTS-a u penziji Svetislav Nedeljković.

Otvaranje konkursne dokumentacije zakazano je za 7. jul, kaže Vasović, do kad je otvorena i mogućnost da stigne još neka prijava, koja je pre isteka konkursa poslata poštom.

Nakon otvaranja konkursne dokumentacije Upravni odbor RTS-a je dužan da u roku od 45 dana imenuje generalnog direktora.

Pokušali smo da na pomenute navode dobijemo zvanične odogovore od RTS-a, ali do objavljivanja teksta u tome nismo uspeli.

Bujoševiću nekoliko puta produžen mandat

Dragan Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine. Mandat generalnog direktora je pet godina, što znači da ga je UO RTS-a izabrao da bude na ovoj funkciji do 5. maja 2020. godine.

Međutim, u januaru 2019. godine Bujošević je napunio 65 godina i stekao uslov za penziju. Upravni odbor RTS-a je tada odlučio da on na toj funkciji ostane još šest meseci, a zatim mu u julu iste godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

Upravni odbor RTS-a je 5. maja, kada je Bujoševiću istekao mandat, doneo odluku o raspisivanju konkursa za generalnog direktora te medijske kuće, a do izbora direktora za vršioca dužnosti postavio Bujoševića.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend