14. jul 2017.

Večernje novosti od srede prestaju da izlaze?

Večernje novosti će prestati da izlaze od naredne srede, ukoliko račun te kompanije i dalje bude u blokadi. Kako su nam rekli zaposleni, toliko još imaju rezerve papira za štampanje.

U Vladi Srbije kažu za Danas da Novosti neće propasti zbog blokade Poreske uprave, „ali će propasti ako suštinske probleme ne reše u kratkom roku“.

– Nadzorni odbor, koji čine predstavnici države, i menadžment kompanije Novosti, nisu imali dobru saradnju, što je rezultiralo tekućim gubitkom kompanije od 2015. godine. Međutim, ovo neće biti kraj Večernjih novosti. Štamparija Borba će im priskočiti u pomoć iz svojih resursa i novinari će raditi. Taj teret štamparija može da preuzme neko kratko vreme. Broj zaposlenih takođe mora da se dovede u optimalno stanje, kažu u Vladi Srbije.

Sa druge strane, direktor kompanije i glavni urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović kaže za Danas da tržište tako ne funkcioniše i da ne postoji mogućnost da štamparija učini ovakvu „uslugu“. Povodom situacije u kompaniji, Dmitrović se pismeno obratio nadležnima, ali odgovora nije bilo.

– Obratio sam se premijerki Ani Brnabić i ministrima kulture i privrede, sa opisom situacije u kojoj se nalazimo. Bojim se da u Vladi ne shvataju šta znači blokada računa dnevnih novina. Mi smo firma koja proizvodi najkratkotrajniji proizvod, i u ovakvim uslovima ne možemo da funkcionišemo, ističe Dmitrović.

Poreska uprava blokirala je prekjuče račun Kompanije Novosti zbog duga iz 2009. godine. Dug za doprinose i zarade iznosi 103 miliona dinara, za neplaćeni PDV 25 miliona dinara, što sa kamatama ukupno iznosi 284 miliona dinara. Ukoliko se uskoro ne nađe rešenje, bez posla bi moglo da ostane oko 700 ljudi.

Nadzorni odbor Novosti zasedao je zbog nagomilanih dugova 8. maja, ali se u međuvremenu ništa nije dogodilo. Do danas nisu reagovali ni Vlada Srbije ni većinski vlasnik, Milan Beko. Dmitrović je sredinom maja podneo ostavku, a nedavno su to učinila i još tri izvršna direktora Kompanije Novosti. S obzirom na to da se Nadzorni odbor od maja nije sastajao, te ostavke do danas nisu usvojene.

Vlasništvo

Većinski vlasnik Kompanije Novosti je biznismen Milan Beko sa 62 odsto akcija, ali nema upravljačku funkciju, koju mu je Vlada Srbije oduzela pre šest godina, jer nije hteo da otkupi preostali deo akcija. On se do sada nije oglašavao o eventualnom otkupu državnog dela u Novostima, kao ni o finansijskim problemima sa kojima se kompanija suočava.

3 komentara za: “Večernje novosti od srede prestaju da izlaze?

 1. geras

  ako,neka se ugase , nisu bolje ni zaslužili. kao i informer, politika, telegraf…, kao pink, hepi, jadni servis, studioBgnah2o….i mnogi drugi.

  14. јул 2017. at 22:02
 2. LILIT

  Meni će Štamparija da smanji platu da bi Novosti opstale, pa zar to nije kriminal od ekonomije a i onog „mozga“ koji je to smislio….

  15. јул 2017. at 20:09
 3. Stevenson Rod

  Novost (vecernje) treba itekako da i na dalje izlaze, ali pod jedinim uslovom da privatnik ne moze da ih poseduje. Ali treba da posoje na nacin kakav je postojao u vrem Marsala Tita…

  23. авг 2017. at 13:26

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend