12. sep 2023.

Veljanovski: RTS razmišlja kao devedesetih – ne dajemo prostor neprijateljima

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i član privremenog tela za praćenje medija tokom prošle predizborne kampanje, ocenio je da su zahtevi opozicije upućeni rukovodstvu Radio-televizije Srbije opravdani, a da se javni servis ponaša kao u vreme generalnog direktora Dušana Mitevića, koji je urednicima govorio – ne smemo da dajemo prostor neprijateljima.

Snimak ekrana N1

Veljanovski je u emisiji Studio lajv na N1podsetio da se RTS u izvesnoj meri otvorio tokom prethodne predizborne kampanje, ali da je neposredno posle izbora nastavio da radi po starom.

„Ovo što se sada dešava je žalosno. Iako opozicija jeste legitimna i zakonita, predstavnici opozicije moraju od javnog servisa da traže da budu prisutni u medijima. Generalni direktor Dušan Mitević je nekada saopštavao urednicima – ne smemo da dajemo prostor neprijateljima. Opozicionari se i dalje tako shvataju. Nije pređen ‚Rubikon‘. Vrednosno su predstavnici vlasti i opozicije izjednačeni.

Moraju da budu tretirani na isti način, zahtevi su opravdani“, rekao je Veljanovski.

Upitan šta je potrebno da se desi da se RTS otvori, gost Studija lajv kaže da se slaže sa ocenom da pojavljivanje opozicije zavisi od Vučićeve milosti, ali i da se ne može osloniti na pomoć međunarodne zajednice.

„Sa velikom zadrškom moram da priznam da će međunarodna zajednica ovog puta još manje podržati te promene koje treba da budu u medijima jer imaju kao glavnog sagovornika Aleksandra Vučića. To je u izvesnoj meri greška i opozicije“, kazao je profesor.

Dodaje da ima osećaj da međunarodna zajednica nije spremna da podrži konstruktivne zahteve opozicije po pitanju novih medijskih zakona, čak ni one za koje kaže da su potpunosti u saglasnosti sa evropskim regulatornim okvirom.

„Ako vlast uspe da obeća nešto zapadnim faktorima onda će mediji biti zanemareni“, rekao je Veljanovski.

Podsetio je na tekst koji je pisao devedesetih za Danas, a u kojem je kampanju Slobodana Miloševića opisao kao – trku jedinog igrača. Kaže da je ista situacija i danas kada isto imamo trku jedinog trkača.

Kada su u pitanju zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“, Veljanovski kaže da je veliki broj građana svestan važnosti medija.

Dodaje, međutim, da će biti teško građane, koji nisu u mogućnosti da gledaju kanale United Media, ubediti da ono što radi RTS nije ispravno. Posebno ako na televiziji vide predsednika.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend