30. avg 2017.

Vranjske tužile Grad Vranje zbog medijskog konkursa

Novinsko-izdavačko preduzeće Vranjske d.o.o. tužilo je Gradsko veće Grada Vranja Upravnom sudu u Beogradu, tražeći poništenje rešenja tog gradskog organa o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz budžeta Grada kojim se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu.

U obrazloženju tužbe, koja je podneta preko beogradske advokatske kancelarije „Vuković&partners“, navodi se da u postupku donošenja akta (rešenja br.06-163/3/2017-04 od 20 jula 2017. godine) „nije uopšte ili nije pravilno primenjen zakon“, da „u postupku donošenja akta nije postupljeno po pravilima postupka“, kao i da je „činjenično stanje nepotpuno i netačno utvrđeno“, te da je „iz utvrđenih činjenica izveden nepravilan zaključak u pogledu činjeničnog stanja“.

Nepravilnosti na koje tužbom ukazuju Vranjske su sledeće i detaljno su obrazložene u tužbi.

Najpre, Rešenje o imenovanju komisije za ocenu projekata i rešenje o izmeni i dopuni tog rešenja, nisu imala obrazloženje, kao jedan od obaveznih elemenata rešenja.

„Time su tužilac, učesnici konkursa i kompletna javnost onemogućeni da budu obavešteni i upoznati sa kriterijumima i postupkom imenovanja članova Komisije za ocenu projekata“, navodi se u tužbi i dodaje da se zbog toga ne zna „ko je i kada predložio kandidate, da li su ih predložila novinarska udruženja koja ispunjavaju uslove za to, kao ni da li su odabrani članovi zaista medijski radnici i nezavisni medijski stručnjaci, da li su u sukobu interesa“ i sl.

Jedna od krupnijih nepravilnosti na koju se ukazuje je da je u Rešenju o imenovanju Komisije za ocenu projekata objavljen „neistinit sadržaj“, da je Slobodan Marković predstavljen kao član Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), iako to nije, što ukazuje na veoma ozbiljan propust, čak i na pokušaj obmanjivanja javnosti u pogledu članstva tog lica u NUNS-u, njegove stručnosti i nezavisnosti.

U tužbi se potom ukazuje na izostanak obrazloženja u Odluci o raspodeli sredstava koju donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs (u konkretnom slučaju gradonačelnik Slobodan Milenković), te da taj akt sadrži samo prekopirano obrazloženje Komisije za ocenu projekata, a ne i sopstveno obrazloženje, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

U tužbi se ukazuje i da su novac dobila dva medija (ukupno 500.000 dinara) koji nisu ispunjavali uslove da učestvuju na konkursu, jer do isteka roka za podnošenje prijava nisu bili upisani u Registar medija koji vodi Agencija za privredne registre, što je bio jedan od obaveznih uslova konkursa.

Vranjske tužbom od Upravnog suda Republike Srbije u Beogradu traže da se donese presuda kojom će se u celosti poništiti Rešenje Gradskog veća Grada Vranja o dodeli sredstava za sufninasiranje medija.

Vranjske su u skladu sa članom 23, stav 2 Zakona o upravnim sporovima tužbom zatražile i da se odloži izvršenje spornog rešenja u celosti, što je od izuzetne važnosti za javni interes, jer bi u suprotnom, raspodelom sredstava učesnicima na konkursu koji ne ispunjavaju uslove, moglo doći do nepovratnog gubitka opredeljenih sredstava.

Upravnom sudu Vranjske su dostavile sve dokaze u prilog navoda iz tužbe.

Vranjske su na pomenutom konkursu učestvovale sa dva projekta: „Jug Srbije onlajn“ za Internet portal Vranjske i „Čitaj, lajkuj, šeruj Boru“ za Novine Vranjske i aplicirale za sredstva od 1.240.000 dinara.

Grad Vranje prihvatio je da sufinansira samo prvi projekat u iznosu od 150.000 dinara, dok je drugi odbio da sufinansira bez obrazloženja zašto projekat nije nije usvojen i zašto tužiocu nisu odobrena sredstva.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend