30. avg 2017.

Vršački „Informer“ najavljuje odmazdu protiv članice DS

Iako je pisanje portala eVršac, u kome se vređa i diskriminiše odbornica DS Dragana Rakić naišlo na oštru osudu stručne javnosti, glavni i odgovorni urednik ovog portala Aleksandar Čupić tvrdi za Danas da u ovim tekstovima, od kojih je jedan potpisao i on, nema ničeg seksističkog i diskriminišućeg.

Portal evrsac.rs; Printscreen

Čupić je, između ostalog, poručio Rakić da treba da se leči na psihijatriji, „da joj treba jedan pravi Banaćanin“, kao i da bi je ugledni, pokojni Vrščani poput Jovana Sterije Popovića, slikara Paje Jovanovića ili pesnika Vaska Pope, „da su živi, oterali u tri lepe“.

– Ne vidim ništa uvredljivo i stojim iza svojih reči – poručio je Čupić. Na pitanje šta mu znači da je nekom potreban „pravi Banaćanin“, Čupić je odgovorio „upravo to što sam napisao, a vi razmislite šta sam hteo da kažem“.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza kaže za Danas da je u spornim tekstovima portala eVršac prekršen Kodeks novinara Srbije po više osnova, kao i da testovi obiluju nepoštovanjem kulture i javne reči.

– Prvo, radi se o diskriminaciji žena kao takvih, bez obzira što niko nije pominjao polne organe i seksualne odnose. Apsolutno se radi o seksizmu. Sve ono što se u izveštajima i tekstovima upotrebljava o jednoj ženi, a ne bi se upotrebilo u tekstovima o muškarcima, jeste seksizam – ukazuje Skrozza.

Na portalu eVršca, koga zovu još vršački Informer, tokom vikenda objavljena su dva teksta u kojima se na najprizemniji način diskvalifikuje Dragana Rakić, a povod za njih je autorski tekst „Premijerka protiv Lukasa“, objavljen u Danasu. Rakić je u nekoliko navrata pisala lične stavove o problemima u Vršcu, ukazujući na niz nepravilnosti, korupciju i kršenje zakona u gradu na čijem su čelu naprednjaci, a portal eVršac je njihovo nezvanično glasilo, koje je na lokalnim konkursima za medije dobilo ogromna sredstva iz budžeta, čak i susednih gradova.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović smatra da su tekstovi eVršca puni primitivnih napada i da Dragana Rakić ima pravo da se žali Savetu za štampu zbog ovakvih napada.

– Poruke da neko zbog svojih stavova i porekla treba da bude lečen u psihijatrijskoj ustanovi i napusti mesto u kojem živi nisu dobrodošle u društvu koje gaji kulturu dijaloga. Posebno zabrinjava što ovako primitivan napad dolazi od medija koji dobija novac građana da bi profesionalno izveštavao u opštem interesu i obavezan je da poštuje odredbe Kodeksa novinara Srbije – kaže Radomirović za Danas.

Prema rečima Dragane Rakić, portal eVršac je njen tekst u Danasu maliciozno analizirao i iskoristio kao povod da je vređa i vrši diskriminaciju po više osnova. Ona dodaje da u njenom autorskom tekstu isključivo govori o aktuelnoj političkoj situaciji kako u vrhu države, tako i na lokalnom nivou.

– Govorim o nesposobnosti aktuelne vlasti da uradi nešto konkretno za dobrobit svih građana. Optužena sam da mrzim Vršac i Vrščane iz jednog razloga, jer nisam rođena Vrščanka. Ovde je u pitanju očigledna diskriminaciju po mestu rođenja, iako ja u Vršcu živim i radim već punih 18 godina – objašnjava Rakić.

– Optužena sam za „patološku mržnju“ pa će „redakcija portala eVršac zamoliti direktorku SBPB „Dr Slavoljub Bakalović“ (psihijatrijska bolnica) da analizira ovakvo ponašanje i preporuči tretman – dok ne bude kasno“. Dakle, ovaj medij me optužuje da sam mentalno bolesna, čime ne vređa samo mene, nego stigmatizuje i duševne bolesnike. „Dok ne bude kasno“ shvatam i kao pretnju i najavu odmazde koja će se i dalje vršiti nada mnom – ističe Rakić. Komentar u rečenici „Nisi ti, Sremice, još uvek pravog srela“, za nju je krajnje seksistički i mizogen.

Prostakluk kao svakodnevica

Predsednik ANEM-a Milorad Tadić kaže za Danas da je prostakluk deo naše svakodnevice, od nacionalnog do lokalnog nivoa, od političara do urednika portala. „Stoga ne čudi što se nekakav urednik nekog portala obraća, pre svega ženi, na takav način“, kaže Tadić, dodajući da će ANEM reagovati zajedno sa medijskim udruženjima.

Janković: Ustav i zakoni važe za sve

Beograd – Povodom slučaja odbornice DS u Vršcu Dragane Rakić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe za Danas da su neprimerene kvalifikacije i diskriminatorne izjave nedopustive, i zakonom zabranjene.

– Služba Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je često ukazivala na to da svi, bez obzira na to koji način komunikacije koriste i bez obzira na široko postavljene granice slobode izražavanja, moraju da poštuju Ustav i zakone koji važe za sve – naglašava Janković.

Poverenica je više puta osuđivala omalovažavajuće i ponižavajuće izjave, upozoravajući na to da posebnu težinu i odgovornost imaju mediji koji su dužni da poštuju antidiskriminatorne propise i novinarski Kodeks.

– Međusobna vređanja i neprimerene kvalifikacije, i prema osobama ženskog i prema osobama muškog pola, predstavljaju nedostatak kulture komunikacije u našem političkom životu – ističe poverenica Janković i još jednom podseća da Poverenik u pojedinačnom slučaju ne pokreće postupak po službenoj dužnosti, već po pritužbi, te da po sprovedenom postupku donosi mišljenje da li je došlo do povreda odredaba Zakona o zabrani diskriminacije i, ukoliko jeste, daje preporuke za njihovo otklanjanje. J. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend