30. avg 2017.

Raspisati konkurse za medije u Zaječaru

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) pozvala je dnas Grad Zaječar, ali i druge lokalne samouprave u Srbiji koje to nisu, da u što kraćem roku raspišu konkurse za sufinansiranje projekata javnog informisanja u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija poziva upravu Zaječara i da prilikom najavljenog rebalansa budžeta, iznos od 24 miliona dinara opredeljen za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog značaja, bude umanjen proporcionalno umanjenju budžeta, a ne „drastično“ kako su to najavile gradske vlasti.

Predstavnicima 14 medija u Zaječaru koji su u ponedeljak zahtevali hitno raspisivanje konkursa i dodeljivanje opredeljenih 24 miliona dinara medijima, gradska vlast odgovorila je da će konkurs biti raspisan nakon rebalansa budžeta, kao i da će iznos za projektno sufinansiranje medija biti drastično smanjen, piše u saopštenju Koalicije.

Odugovlačenje sa raspisivanjem konkursa, upozorava se, dovodi medije u situaciju da svoje projekte kojima se ostvaruje javni interes građana sprovedu za mesec ili dva dana što obesmišljava ideju.

Koalicija apeluje na lokalne samouprave da u svojim budžetima za 2018. povećaju iznose za sufinansiranje medijskih sadržaja i tako obezbede ostvarenje javnog interesa i kvalitetno informisanje građana.

Takođe podseća da Zakon propisuje da komisije za ocenjivanje predloga projekata treba da čine novinari i medijski stručnjaci imenovani na predlog reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.