01. nov 2016.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović ne dozvoljava javnost rada medijske komisije

velimir_ognjenovic_foto_via_unsGradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović odbio je zahtev Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) da rad komisije za ocenjivanje medijskih projekata u ovom gradu bude javan

„Ne dolazi u obzir da rad bude javan. Ne želim da bilo ko prisustvuje radu komisije i da ih ometa. Neću ni ja da ih vidim, niti bilo ko iz gradske uprave. Oni će sami da rade i niko drugi ne može da bude prisutan. Ja sam gradonačelnik, to je moj stav i ja imam pravo da to ne dozvolim“, rekao je Ognjenović na pitanje Udruženja novinara Srbije (UNS) da li predstavnici Koalicije mogu da prisustvuju sednici komisije.

Na konstataciju da predstavnici javnosti neće „ometati“ rad komisije, već samo pratiti njihov rad i ocenu projekata, kao i da je rad komisije u Nišu, na zahtev Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), bio javan, Ognjenović je ponovio da je to „uticaj na komisiju“ i da to „neće dozvoliti“.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja protestovala je i navela da žali što i u ponovljenom konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja, zaječarske vlasti izbegavaju da u komisiju imenuju predstavnike reprezentativnih udruženja i tražila da rad komisije bude javan.

Koalicija je tada podsetila da je gradska vlast krajem septembra ove godine poništila konkurs nakon njenog reagovanja. Komisija u Zaječaru nije bila izabrana u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom jer većina članova nisu bili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija je istakla i da je na prethodnoj sednici komisiji čiji je sastav naknadno poništen, lokalna vlast pružila mogućnost odborniku Dejanu Zdravkoviću da prisustvuje radu komsiije, pa da samim tim ne vidi nijedan razlog da sastanci na kojima komisija vrednuje medijske projekte od javnog interesa koji se finansiraju javnim sredstvima ne budu otvoreni za javnost.


Autor: K. K.

 Fotografija preuzeta sa sajta Udruženja novinara Srbije 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend