30. mar 2018.

Vukosavljević: Javna rasprava o medijskoj strategiji u narednih sedam do deset dana

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je Nacrt medijske strategije završen i da očekuje da će narednih sedam do deset dana početi javna rasprava predvidjena procedurom.  

Foto: Medija centar Beograd

Vukosavljević je na sednici Skupštine Srbije rekao da će se po usvajanju medijske strategije pristupiti preispitivanju odredbi Zakona o medijskim servisima.

Dodao je da će predlog zakona koji Vlada Srbije uputi parlamentu sadržati i odredbe za stabilno i dugo finansiranje elektronskih i štampanih medija.

„Ministarstvo kulture je završilo Nacrt teksta petogodišnje medijske strategije. Očekujem da će za sedam ili deset dana početi javna rasprava predviđena procedurom“, rekao je Vukosavljević, odgovarajući na poslanička pitanja.

[povezaneprice]

Ministri i premijerka Ana Brnabić danas u Skupštini odgovaraju na pitanja poslanika. Zadnji put sednica na kojoj članovi Vlade odgovaraju na poslanička pitanja održana je u oktobru prošle godine.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ranije je najavljivao da će Medijska strategija biti gotova do kraja 2017. godine, a potom i do kraja januara ove godine. On je rekao da će se u rešavanju statusa agencije Tanjug i dnevnih listova „Politika“ i „Večernje novosti“ nastojati da se nađu najbolja rešenja koja su u najviše u skladu sa zakonom i dobrom praksom Evropske unije.

Prethodna Medijska strategija, doneta pre nešto više od tri godine uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, predvidela je donošenja niza medijskih zakona i definisala povlačenje države iz medija kroz uvodjenje projektnog finansiranja.

Strategija bez pune podrške

Inače, iz radne grupe za pisanje Medijske strategije izašla su pojedina novinarska udruženja i medijske organizacije, baš zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za novog državnog sekretara za informisanjeGajović, bivši urednik “Ilustrovane politike”, u oktobru prošle godine izjavio je da “žene nisu sposobne da budu na čelu države”.

Nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) i novinarka Ljiljana Smajlović pva je podnela na mesto člana radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove medijske strategije.

Zbog Gajovićevog imenovanja iz Radne grupe za izradu medijske strategije prvo je izašla predstavnica Udruženja novinara Srbije, potom Asocijacije medija i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija. Naknadno je radnu grupu napustilo još nekoliko članova.

Ministar informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da to zbog čega su neki od njih istupili nisu razlozi koji se tiču uslova za izradu medijske strategije i dodao da je ministarstvo i dalje otvoreno za sve vrste sugestija i poziva sve da se priključe.

2 komentara za: “Vukosavljević: Javna rasprava o medijskoj strategiji u narednih sedam do deset dana

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Iz usta ministar kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića: „da je Nacrt medijske strategije završen i da očekuje da će narednih sedam do deset dana početi javna rasprava“, u usi državnog sekretara Aleksandra Gajovića koji podseća da strategija mora biti doneta do juna“.

    31. мар 2018. at 13:34
  2. Dejan E. Popovic, dipl. inz.

    Tekst pod gornjim naslovom objavljen je 30. marta 2018. Danas je 13. april 2018.(!)

    13. апр 2018. at 13:23

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend